Han tjänade 46 gånger mer än snittet

Sverige är ett av de länder där inkomstklyftorna växer mest, enligt en genomgång som
Byggnadsarbetaren har gjort. Det illustreras bland annat av tidningens egen granskning av vd-lönerna på Sveriges största bygg- och vvsföretag, satt i relation till lönen för en byggnadsarbetare.

Publicerad
Skanskas VD och koncernchef Johan Karlström

Skanskas VD och koncernchef Johan Karlström

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Annons

Byggjätten Skanskas vd Johan Karlström tjänade under 2010 cirka 46 gånger mer än en genomsnittlig byggnadsarbetare, enligt tidningen. Karlströms taxerade förvärvsinkomst under beskattningsåret 2010 landade detta år på runt 14,8 miljoner kronor. Det ska jämföras med medelårsinkomsten 319 000 kronor för en byggjobbare. Skanska-vd:n hade då plussat på sin inkomst med fyra miljoner kronor jämfört med den taxerade inkomsten 2009, uppger Byggnadsarbetaren.

Den växande löneklyftan mellan en vd och en kollektivanställd arbetare i byggsektorn är dock inte unik, enligt tidningen som också tar avstamp i en granskning som LO-tidningen gjort. Enligt denna granskning gick det under 2010 32 industiarbetarlöner på en genomsnittlig vd-lön. Löneutvecklingen för storbolagens vd:ar har sedan början av 90-talet rusat i höjden. På den tiden gick det cirka 20 industriarbetarlöner på en vd-lön.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons