Annons

Han skulle bara stoppa en lag – sedan spårade allt ur

Förstörelsen av fängelset Newgate, den 7 juni 1780.
Förstörelsen av fängelset Newgate, den 7 juni 1780. Foto: TT

Lord Gordons protestantiska skräckpropaganda fick folket att i protest marschera mot underhuset. Snabbt spårade allt ur – och Englands redan skamfilade internationella anseende fick sig ännu en törn.

Under strecket
Publicerad

I dag vänder jag mig till en fråga om Englands historia. Det gäller en av örikets kändaste kravaller, som är förhållandevis okänd utanför landet. Vad var ”Gordon Riots” för något? Det sägs att vilda rebeller tog kontroll över hela London.

Gordonkravallerna, Gordon Riots, var en indirekt följd av nordamerikanska frihetskriget 1775–1783, som var en stor motgång för Storbritannien. Det resulterade i stora kostnader och utbrett folkligt missnöje. Kriget medförde dock att de sedan länge dåligt behandlade brittiska katolikernas situation förbättrades, eftersom de behövdes i armén och flottan. Med Storbritannien mitt uppe i ett världskrig, och med ont om såväl soldater som pengar, var det angeläget att också de inhemska katolska resurserna aktiverades. År 1778 avskaffades delar av den diskriminerande lagstiftningen och katoliker fick lov att ingå i de väpnade styrkorna.

Annons
Annons
Annons