Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Mes indépendances. Chroniques 2010-2016 Skriver för livet – i skuggan av prästernas dödsdom

I sina nya texter varnar Kamel Daoud för ett teologiskt imperium som sträcker sig från Iran till Saudiarabien. Per Wästberg läser en algerisk intellektuell som dömts till döden av prästerskapet.

Kamel Daoud.
Kamel Daoud. Foto: Agence Opale/IBL
Bokvåren 2017

Mes indépendances. Chroniques 2010-2016

Författare
Genre
Prosa
Förlag
Actes Sud

463 sidor

Kamel Daoud, 46 år, nådde en världsframgång med sin debutroman ”Fallet Mersault”, ett svar på Albert Camus ”Främlingen” och en sinnrik gestaltning av kolonialt förtryck och tillika sorgearbete. Han är en modig essäist som utstått otaliga hot.

Nu har ett urval av hans krönikor getts ut, de som främst stått i Quotidien d’Oran, hans hemstad: ”Mes indépendances. Chroniques 2010–2016”. De är hans farväl till journalistiken; han byter instrument för långsammare litterära arbeten. Han är uppväxt med arabiskan, men franskan öppnade världen och gav honom ett gömställe ”som en älskarinna man inte vågar visa sig med”.

Daoud varnar för ett teologiskt imperium som de religiösa eliterna i Saudiarabien och Iran tålmodigt upprättar, med pengar, propaganda, hot och belöning. Enbart i Frankrike 2016 finns 130 rent salafistiska moskéer och en mängd koranskolor. I flera kommuner är barnen inte registrerade för skolgång utan fostras hemma.

Annons
X

Daoud har kallats islamofob därför att han skildrat ”sinnenas misär i turbanernas länder”. ”På Allahs planet är det som att vara kapitalist bland kommunisterna eller röd hos amerikanerna.” I sitt krig mot terrorismen sträcker väst ut handen till Saudiarabien vars puritanska salafism är grunden till IS.

Daouds första dödsdom kom i en fatwa från Algeriets prästerskap. Den andra var reaktionen hos vänsterintellektuella i Europa sedan övergreppen på nyårsnatten i Köln fått honom att berätta om den sexuella misären i islams länder. Han kallades rasist gentemot de egna och annat som Rushdie tidigare upplevt. I själva verket har han aktat sig för högerimpulsen att betrakta invandrarna som barbarer utan hållit dem ansvariga för sina handlingar. I Algeriet har han sett hur sex bestämmer allt som är outtalat:

”Kvinnor ses som orsak till destabilisering – korta kjolar vållar jordskalv – och respekteras bara som en äganderelation: hustru till X, dotter till Y. Vi är besatta av kvinnors oskuld, moralpolisen patrullerar, bänkar sågas itu för att hindra folk att sitta nära. Att älska nakna förbjuds även i äktenskapet; kvinnor får inte röra bananer. Vägen till orgasm går genom döden, inte kärleken.”

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”För en troende muslim är väst passionens och hatets plats, dess frihet är som paradiset efter döden. Man drömmer om att fara dit som invandrare eller martyr. Man vill leva och dö där eller annars kuva och döda det.”

  Islamisten drömmer om en uniform värld, men kvinnan står för det annorlunda och brottsliga på grund av sin förmåga att påminna honom om hans egen kropp och största svaghet: ett begär att leva, beröra och föreviga sig som han inte kan undertrycka om han inte förkväver och beslöjar och får henne ur vägen.

  ”För att kunna döda henne som kvinna förklarar han henne vara fiende till Gud.”

  Daoud minns sin barndoms Algeriet där ingen var beslöjad och mödrarna hade vanlig baddräkt. Nu förbjuds kvinnor nöjet att känna solen och havet på bara skinnet. Det är apartheids logik: då hudfärg, nu kön. Ingen har sett en man i burkini på stranden.

  Till feminister som i burkan ser en kvinnlig emancipation säger han att i en totalitär ideologi är burka och niqab ett medel att vägra kvinnan ett val och göra kvinnokroppen till en marknadsvara. Coulibaly motiverade sina mord 2015 med att Frankrike ”avslöjar” sina kvinnor.

  På en fråga idag om han fruktar för sitt liv svarar han: ”Jag är bara rädd för att inte förtjäna det.”

  Annons

  Kamel Daoud.

  Foto: Agence Opale/IBL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X