Daniela Floman:Han skrev fram en lönndörr till lusten

Ständigt i opposition mot tvärsäkerhet och självgodhet gav Willy Kyrklund, som avled i lördags, oss en lustfylld inblick bakom tillvarons falska attraktioner. En stor del av hans författarskap genomsyras av upprorsvilja mot den övermakt människans villkor utgör.

Under strecket
Publicerad
Annons

Meddelandet kommer som en kall skugga från dödsriket mitt i högsommarhettan: Willy Kyrklund har gått ur tiden. Eftersom det är det andra celebra dödsfallet på några dagar blandar barnen ihop namnen och frågar mig vem som får ärva tivolit den här gången? Och det känns plötsligt lätt att svara – det är ju vi, som kan läsa, som får ärva det. Konstruktionen är gjord av ett sådant material att det håller.

Jag hör på ett alldeles praktiskt plan till dem vars liv kommit att ta en annan vändning på grund av det gäckande i Willy Kyrklunds böcker. Min akademiska framtid blev en alltmer avlägsen affär någonstans i korselden av parodier, parafraser och ilskna tillmälen mellan vaktmästaren och övervaktmästaren i debutromanen ”Tvåsam” (1949). Det var omöjligt att få grepp om någon bestämbar helhet, min förmåga att behålla det nödvändiga avståndet försvann.

Annons
Annons
Annons