Han skapade ”ondskans axelmakter”

Under strecket
Publicerad
Annons

Washington - Kan du sno ihop ett par meningar om varför vi bör gå i krig mot Irak? Det var upprinnelsen till frasen ”ondskans axelmakter” enligt en av dem som var med, David Frum, före detta talskrivare i Vita huset som just utkommit med bekännelseboken The Right Man om sitt år i president George W Bushs närhet.
Aktiviteten i talskrivarenheten hade nått en febrilare nivå än vanligt. Bara veckor återstod till Bushs tal om tillståndet i nationen några månader efter den 11 september och olika oratoriska grepp prövades och förkastades.
Frum fick sina marschorder från säkerhetsrådgivaren Condoleezza Rice som understrukit att ett tema borde bli ”hur vi på ett bestämt vis tänker hantera skurkregimer och fientliga makter”.
Frum gick tillbaka och läste om Franklin D Roosevelts tal efter Pearl Harbor-attacken 1941. Han började spinna på likheterna mellan de dåvarande axelmakterna och en nutida hatets axel av terrornätverk och sponsorer.
Det rörde sig då, liksom nu, om väsensskilda regimer som hittat en
tillfällig fiende i väst.
Saddam Husseins baathpartis ideologi hade, noterade Frum, dessutom sytts ihop under 1940-talet av arabiska beundrare av Hitler och Mussolini.

Frum redogjorde för sina tankar i ett e-brev som han avfyrade till förste talskrivaren Mike Gerson (räknas till en av de absolut bästa i detta lilla exklusiva sällskap). Men i stället för att ”spårlöst försvinna” som det mesta av skrivmödans frukter så hade såväl Rice som hennes närmaste medarbetare fångat upp tankegångarna. Dessutom vill de förutom Irak även inbegripa Iran.

Annons
Annons
Annons