Han skapade landet Narnia

Om du inte redan känner julstämning kommer den garanterat att infinna sig på onsdag, i härligt urkonservativ brittisk tappning. Det är C S Lewis berättelse Häxan och lejonet som har fått nytt liv på bioduken. Weta workshop på Nya Zeeland har dragit det tyngsta lasset med att ro filmen iland.

Under strecket
Publicerad
Richard Taylor, expert på specialeffekter, med modellen till en av av minotaurerna i filmen om landet Narnia.

Richard Taylor, expert på specialeffekter, med modellen till en av av minotaurerna i filmen om landet Narnia.

Annons

Wellington SvD När CS Lewis skrev Häxan och lejonet för 55 år sedan kunde han knappast ana dess framgång. I synnerhet inte som vännen JRR Tolkien tyckte att boken var så dålig att han inte borde avsluta den.
Mannen som gav oss Sagan om ringen-trilogin hade fel - de sju böckerna om Narnia har sålt i 100 miljoner exemplar och översatts till 30 språk. Särskilt är det den första, Häxan och lejonet, som trollbundit läsarna. De fyra syskonen Peter, Susan, Edmund och Lucy kliver in i en garderob och kommer ut i landet Narnia där den Vita häxan har landet i ett ständigt vintergrepp. Hennes goda motpol är lejonet Aslan, med riktiga Jesusegenskaper.
Efter att fantasyepos som Sagan om ringen och Harry Potter kammat hem storkovan var Disney inte nödbedd att hosta upp de 1,4 miljarder kronor som behövdes för en filmatisering av Narnia. Regissör är Andrew Adamson (Shrek och Shrek 2), Liam Neeson lånar ut sin röst till Aslan och Tilda Swinton är den vita häxan. Sedan skramlade Disney fram ytterligare 960 miljoner
kronor till marknadsföring.

I Weta workshop i Wellington, Nya Zeeland skapades alla figurer i Sagan om ringen och nu har man ägnat de senaste åren åt Narnias fauner, kentaurer och bävrar varvat med en hel del King Kongprylar och annat smått och gott.
Richard Taylor, 46, är överstekucku i den gigantiska verkstaden. Han är ledigt klädd i blå jeansskjorta, byxor och gympaskor och kommentarer om att det inte är en konventionell chefsuniform slår han bort med en generad viftning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons