Annons
X
Annons
X

Han ser till att andra lyckas

Det finns alltid någon som krånglar i en grupp. Men han har aldrig skickat tillbaka någon.
– Att ta en grupp till toppen på Mount Everest har många likheter med att vara chef eller att leda en investmentbank, säger Jamling Norgay, klätterguide på världens högsta berg Mount Everest.

(uppdaterad)
Jamling Norgey, bergsklättrare och sherpa.
Jamling Norgey, bergsklättrare och sherpa. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN, SVD

Jamling Norgay är son till den världsberömde Tenzing Norgay som tillsammans med Edmund Hillary var först i världen att bestiga Mount Everest 1953. Och han går i sin fars fotspår och har tagit över trekkingföretaget Tenzing Norgay Adventures. Han har även själv bestigit Mount Everest ett flertal gånger. Bland annat var han med på den så kallade IMAX-expeditionen, då producenten David Breashers, gjorde en film om väldens högsta berg 1996. Året är ett av de värsta i Mount Everests historia och just under den expeditionen skedde en av de svåraste katastroferna hittills. Nio människor omkom under en kraftig storm men många räddades tack vare att de guider som var med riskerade sina egna liv under evakueringen. Jamling Norgay var en av dessa och belönades med His Holiness Dalai Lamas Reward för sina insatser.

– Många människor gjorde stora insatser under räddningsaktionen. Många hade kunnat tjäna pengar på olika sätt men istället släppte folk sina egon och riskerade livet för att rädda andra, säger Jamling Norgay.

Enligt Norgay är annars likheterna med att leda en expedition upp på Mount Everest och att leda ett framgångsrikt företag identiska. I båda fallen krävs att ledaren ska kunna skapa motivation i tuffa situationer. Men också klara av att bedöma risker, sätta upp mål, skapa en laganda och kunna hantera relationsproblem.

Annons
X

– Som ledare måste du alltid lyssna på gruppen. En bra ledare fattar beslut utifrån gruppens bästa, inte utifrån sitt eget intresse. Då kommer man inte till toppen, säger Jamling Norgay.

Men är det en relevant jämförelse? Krävs det samma förmåga att motivera någon att släpa sig till jobbet en måndagsmorgon i november som det krävs för att få någon att kämpa mot toppen på Mount Everest?

– Ja, absolut. 50 procent av befolkningen tycker att livet handlar om pengar. För den andra halvan handlar livet om liv eller död, säger Jamling Norgay.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Norgay menar också att det finns specifika likheter med att leda expeditioner upp på Mount Everest och bedriva finansiell verksamhet.

  – Det handlar om tillit och förtroende. Du sätter inte in pengarna hos någon du inte litar på. Och du lägger inte ditt liv i händerna på en guide som du saknar förtroende för, säger Jamling Norgay.

  Vid sidan av sitt arbete har Jamling Norgay skrivit boken ”Touching my fathers soul” som låg på New York Times bestsellerlista under 2001. I boken tar Norgay bland annat upp förhållandet mellan de, ofta ekonomiskt välbärgade, klättrare som kommer för att bestiga berg i Himalaya och de sherpas som hjälper dem.

  – I princip behöver de bara bära på sina kameror och sina vattenflaskor. 99 procent av de som bestiger Mount Everest hade inte klarat det utan sherpas, säger Jamling Norgay.

  Ändå menar han att bergsbestigarna är ett välkommet inslag i Himalaya eftersom de skapar arbetstillfällen. Under en säsong sker runt 20 expeditioner på Nepalsidan och cirka 30 på Tibetsidan av Mount Everest. Till det kommer hundratals expeditioner på andra toppar i regionen. Varje expedition kräver närmare 20 sherpas och lönen ligger på mellan 2000 och 3000 dollar per uppdrag.

  – Det är ett högriskjobb men också ett prestigejobb och det är bättre betalt än att arbeta i jordbruket. Jobbet är att se till att andra lyckas, säger Jamling Norgay.

  Och det är också därför han är i Stockholm. För att dela ut det så kallade Tenzing-priset som ska ”belöna de vägledare som finns bakom en stor prestation”. Förra året fick Pär Johansson, ledare för Glada Hudikteatern, utmärkelsen. I år gick den till innovatören och uppfinnaren Kaj Mickos.

  Annons
  Annons
  X

  Jamling Norgey, bergsklättrare och sherpa.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN, SVD Bild 1 av 6
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN, SVD Bild 2 av 6
  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN, SVD Bild 3 av 6
  Foto: AP Bild 4 av 6

  Jamling Norgay, till vänster, Brent Bishop och Peter Hillary, till höger, utanför Namche, Nepal på en rutt till Mount Everest.

  Foto: AP Bild 5 av 6

  Tenzing Norgay (i mitten) med sina barn. Jamling till vänster och hans storebror till höger. Bilden är tagen någon gång tidigt 70-tal.

  Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X