Annons

Han ser till att andra lyckas

Det finns alltid någon som krånglar i en grupp. Men han har aldrig skickat tillbaka någon.
– Att ta en grupp till toppen på Mount Everest har många likheter med att vara chef eller att leda en investmentbank, säger Jamling Norgay, klätterguide på världens högsta berg Mount Everest.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jamling Norgay är son till den världsberömde Tenzing Norgay som tillsammans med Edmund Hillary var först i världen att bestiga Mount Everest 1953. Och han går i sin fars fotspår och har tagit över trekkingföretaget Tenzing Norgay Adventures. Han har även själv bestigit Mount Everest ett flertal gånger. Bland annat var han med på den så kallade IMAX-expeditionen, då producenten David Breashers, gjorde en film om väldens högsta berg 1996. Året är ett av de värsta i Mount Everests historia och just under den expeditionen skedde en av de svåraste katastroferna hittills. Nio människor omkom under en kraftig storm men många räddades tack vare att de guider som var med riskerade sina egna liv under evakueringen. Jamling Norgay var en av dessa och belönades med His Holiness Dalai Lamas Reward för sina insatser.

– Många människor gjorde stora insatser under räddningsaktionen. Många hade kunnat tjäna pengar på olika sätt men istället släppte folk sina egon och riskerade livet för att rädda andra, säger Jamling Norgay.

Jamling Norgey, bergsklättrare och sherpa.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN, SVD Bild 1 av 6
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN, SVD Bild 2 av 6
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN, SVD Bild 3 av 6
Foto: AP Bild 4 av 6

Jamling Norgay, till vänster, Brent Bishop och Peter Hillary, till höger, utanför Namche, Nepal på en rutt till Mount Everest.

Foto: AP Bild 5 av 6

Tenzing Norgay (i mitten) med sina barn. Jamling till vänster och hans storebror till höger. Bilden är tagen någon gång tidigt 70-tal.

Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons