Annons

Jan Söderqvist:Han såg viruset komma – men vi är bara i början

Lawrence Wright (född 1947) är författare och medarbetare på The New Yorker. Han är också verksam vid New York University School of Law. Boken utkom den 28 april i år. 
Lawrence Wright (född 1947) är författare och medarbetare på The New Yorker. Han är också verksam vid New York University School of Law. Boken utkom den 28 april i år.  Foto: Alberto E Tamargo/TT

Alla fakta för att förutse dagens pandemi fanns där för den som vågade och ville se. Det visar Lawrence Wrights i sin aktuella virusthriller ”The end of October”, som så kusligt prickar in händelseutvecklingen att den borde utgöra underlag för en sansad diskussion om vad som följer.  

Under strecket
Publicerad

Det börjar med en hostning. Bara så. Inget märkvärdigt. Det är Gwyneth Paltrow som hostar. Hon spelar en kvinna på väg hem från en affärsresa i Steven Soderberghs film ”Contagion” från 2011. Hon sitter på Chicagos flygplats O’Hare och hostar. Något dygn tidigare var hon i Macau, det var där hon blev smittad. Snart är hon hemma i Minneapolis igen, och då är det färdighostat. Hon är den första som dör i denna snabbt pulserande thriller om hur ett nytt, okänt virus från Kina drabbar världen och vad det kan göra med ett samhälle på olika nivåer. 

Notera ordet ”thriller” i föregående mening. När jag skrev om ”Contagion” då filmen hade svensk premiär, var genrebeteckningen just denna – inte science fiction. Med jämna mellanrum talar populärkulturen – med stöd i all tillgänglig forskning – om för oss att det här kan hända när som helst, vilket naturligtvis betyder att det kommer att hända. ”Någon mindre vacker dag händer det”, skrev jag då: ”fel fladdermus kommer i kontakt med fel gris, troligen i Kina där djur lever nära inpå människor och människor lever nära inpå varandra. Sedan gör de snabba transporterna i en globaliserad värld resten.”

Annons
Annons
Annons