Annons
X
Annons
X

Han ringmärker talangerna

Detroits Henrik Zetterberg i topp i rookieligan i NHL. Då trivs Håkan Andersson hemma i Stockholm. Det var han som hittade "Zäta".

Stefan Persson och Anders Kallur har fyra. Nicklas Lidström och Tomas Holmström tre. Peter Forsberg har två och Håkan Loob och "Kenta" Nilsson en vardera.
Håkan Andersson har tre.
Stanley Cup-ringar, alltså.
Fast han har inte spelat en match.
Håkan är Detroit Red Wings Europascout och en av de dolda makthavarna inom världshockeyn. Nyligen seglade Håkan upp som "blivande potentat" på tidningen The Hockey News lista över hockeyvärldens 100 mäktigaste personer. Tre gånger har hans namn graverats in på Stanley Cup-bucklan och tre gånger har han tagit emot den ring som alla Stanley Cup-segrare får.
Och när "Zäta" gör succé i Detroit och NHL, ja då växer Håkan Anderssons status.

H
åkan ägnar merparten av sina arbetsdagar åt resor - inom Sverige, snabba eller långa tripper till Finland och Tjeckien eller till andra hockeyländer där en talang dyker upp. Liksom till Rysslands mest avlägsna regioner:

Annons
X

– De trevligaste jobben, det är när man kan sitta i Globen och se hockey. Men Ryssland, till exempel, är fortfarande väldigt bökigt. Det kan ta tre dagar för att få se en kille som jag skall scouta, berättar Håkan.
När Håkan studerar en spelare, så studerar han noga. Mycket noga.

– Jag stannar upp och frågar mig själv vad jag ser. Jag är helt fokuserad på den kille jag kommit för att se och bryter ner hans match i olika småbitar. När jag går därifrån har jag en bild av spelaren, men oftast har jag ingen aning om hur matchen slutat, berättar Håkan.

– Scouting handlar mest om att förutse, att läsa hur spelaren blir när han växt ut och nått sin topp, kanske mellan 25 och 30 års ålder.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi i Detroit ser inte på storleken, 1.75 eller två meter, det spelar ingen roll. Men vi tittar på skridskoåkningen, den är svår att ändra på. Jag ser efter hur spelaren skjuter, svenskarna skjuter generellt sett sämst i Europa. Men skottet och händerna är lättast att ändra på. Jag tittar också på spelförståelsen, hur kreativ och smart en spelare är.
  Skridskoåkning, skott, spelförståelse… det låter som Henrik Zetterberg.

  – Ja, Zetterberg är en spelare som hade stora plus i allt jag tittade på. Så det är klart jag är stolt över att jag scoutade honom, säger Håkan.

  Håkan såg saker hos Zetterberg som ingen annan såg. När "Zäta" draftades sommaren 1999, gick han inte under klang och jubel i någon av de två första rundorna. NHL-klubbarna slogs inte precis om Timråtalangen. Nej, Red Wings smög in Zetterberg som klubbens fjärde val, först som 210:e (!) spelare totalt i draften det året.
  I dag finns det garanterat inte 209 23-åringar som slår "Zäta".
  Andra spelare som det finns anledning att känna stolthet över och framtidstro för, är ryssen Igor Grigorenko och tjecken Jiri Hudler - båda hittade av Håkan Andersson och draftade av Detroit Red Wings.
  Det handlar, som sagt, om att kunna förutse framtiden. Håkan Anderssons egen hockeykarriär är ett exempel på att det inte alltid är det allra lättaste.

  Håkan spelade tidigt ihop med "Challe" Berglund i Tumba och var mycket bättre än "Challe" från tio till 14 års ålder.
  Men längre fram i tonåren hade "Challe" gått om och medan "Challe" fortsatte till VM-guld, OS-guld och fem SM-titlar med Djurgården valde Håkan Andersson att lägga ner den aktiva hockeykarriären. Han höll inte måttet.
  Det gör han som scout sedan han halkade in i jobbet via en kollega och kompis i branschen.

  – Utvecklingen kan gå enormt snabbt. En spelare som får förtroende kan utvecklas 50 procent från oktober till februari. Det är viktigt att inte ha förutfattade meningar om unga spelare.
  Säger Håkan Andersson och hastar vidare till nya uppdrag. Det vimlar av talanger därute.

  Janne Bengtsson
  08-13 58 78

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X