X
Annons
X
Ångerfull och plågad av samvetskval. Tvåbarnspappan Emmanuel Uwimana deltog i folkmordet och har avtjänat ett fängelsestraff. ”Om jag inte hade dödat hade de slagit ihjäl mig”, säger han.
Ångerfull och plågad av samvetskval. Tvåbarnspappan Emmanuel Uwimana deltog i folkmordet och har avtjänat ett fängelsestraff. ”Om jag inte hade dödat hade de slagit ihjäl mig”, säger han. Foto: Gunilla von Hall

Han mördade grannens familj – nu är de vänner

Skeletten krasade under skorna när hon klev ut ur bilen. SvD:s korrespondent hamnade mitt i ett av världens värsta folkmord i östra Rwanda. 25 år senare är hon tillbaka i byn där 20 000 människor avrättades. På något sätt har livet gått vidare. Och en man, Claude Bizimana, har blivit god vän med grannen som mördade hans familj.

Publicerad

RESAN IN I HELVETET

NYARUBUYE, RWANDA Bilen skumpar fram på den roströda lervägen mellan bananplantage och majsfält. Vi har kört i timmar och det är stekande hett. Det är också olycksbådande tyst. Ingen människa syns till, inga skratt och barnskrik hörs. Enda livstecknet är några vildsvin som bökar bland bananbladen.

SvD:s utsända Gunilla von Hall på plats vid kyrkan i byn Nyarubuye 1994.

Foto: Gunilla von Hall Bild 1 av 11

En sidobyggnad till den röda tegelkyrkan där en av Rwandas värsta massakrer skedde.

Foto: Gunilla von Hall Bild 2 av 11

Berg med machetes och djungelknivar som användes vid folkmordet 1994 ligger kastade runt kyrkan i Nyarubuye.

Foto: Gunilla von Hall Bild 3 av 11

Alla döda kroppar är borta för länge sedan, och idag kan man inte tro att ett folkmord ägt rum i kyrkan i Nyarubuye.

Foto: Gunilla von Hall Bild 4 av 11

Överlevaren Claude hälsar på hemma hos familjens mördare Emmanuel och träffar hans hustru Alexia med deras döttrar, två och fem år gamla.

Foto: Gunilla von Hall Bild 5 av 11

Grafik: Alexander Rauscher

Bild 6 av 11

Claude Bizimana fick hela sin familj ihjälslagen när han var 12 år gammal. Han ville aldrig skaffa någon ny familj – tills han träffade Nadine.

Foto: Gunilla von Hall Bild 7 av 11

Claude vill gärna hjälpa den betydligt fattigare grannen trots dådet mot hans familj, och har därför betalat hans sjukförsäkring.

Foto: Gunilla von Hall Bild 8 av 11

I dag är Claude Bizimana tränare för ett fotbollslag, där barn från båda folkgrupperna spelar ihop. Stämningen är god på planen utanför Kigali. Ingen pratar längre om vem som är hutu eller tutsi. ”Nu är vi alla rwandier”, säger killarna i Claudes fotbollslag.

Foto: Gunilla von Hall Bild 9 av 11

Claude Bizimana har förlåtit sin granne Emmanuel Uwimana som mördade hans bröder för 25 år sedan. Nu träffas de regelbundet, dricker öl och jobbar ihop ibland.

Foto: Gunilla von Hall Bild 10 av 11

Dominique var en av få som överlevde massakern vid kyrkan genom att spela död och sedan gömma sig på en toalett. Hon förlorade sin man och fyra barn.

Foto: Gunilla von Hall Bild 11 av 11