Ångerfull och plågad av samvetskval. Tvåbarnspappan Emmanuel Uwimana deltog i folkmordet och har avtjänat ett fängelsestraff. ”Om jag inte hade dödat hade de slagit ihjäl mig”, säger han.
Ångerfull och plågad av samvetskval. Tvåbarnspappan Emmanuel Uwimana deltog i folkmordet och har avtjänat ett fängelsestraff. ”Om jag inte hade dödat hade de slagit ihjäl mig”, säger han. Foto: Gunilla von Hall

Han mördade grannens familj – nu är de vänner

Skeletten krasade under skorna när hon klev ut ur bilen. SvD:s korrespondent hamnade mitt i ett av världens värsta folkmord i östra Rwanda. 25 år senare är hon tillbaka i byn där 20 000 människor avrättades. På något sätt har livet gått vidare. Och en man, Claude Bizimana, har blivit god vän med grannen som mördade hans familj.

Publicerad

RESAN IN I HELVETET

NYARUBUYE, RWANDA Bilen skumpar fram på den roströda lervägen mellan bananplantage och majsfält. Vi har kört i timmar och det är stekande hett. Det är också olycksbådande tyst. Ingen människa syns till, inga skratt och barnskrik hörs. Enda livstecknet är några vildsvin som bökar bland bananbladen.