Han mixar världsstjärnor i en källare i Gröndal

I dag är det få personer som kan säga att de byggt allt med sina bara händer. Pelle Gunnerfeldt är en av dem. SvD åkte till Gröndal för att höra The Hives mytomspunna nya album. Och återvände med historien om ett livsverk.

Under strecket
Publicerad
Annons

Calle Olsson och Pelle Gunnerfeldt, med basen, skapar svensk popexport i en källare i Gröndal.

Fastighetsskötaren är rasande. Det står sopor i garageporten fast det inte är sophämtning i dag. Han har rotat i säckarna och säkrat bevis. Ett hopknycklat papper med rocklyrik. Studioteknikern Johan Gustavsson tvingas att erkänna och mumla förlåt, förlåt, ska aldrig upprepas. Han trodde det var tisdagar. Icke, upplyser vaktmästaren. Dagen är bytt, och hur skulle det se ut ifall alla människor bla, bla, bla
Vad vaktmästaren inte vet att är att raderna på papperslappen snart kan vara på hundratusentals rockfans läppar, världen över. Det är nämligen här, bakom en ståldörr, längst inne i ett garage, i källaren under ett tiovånings hus i Gröndal i Stockholm som rockens framtid ska räddas.
Det är i alla fall ungefär de kraven The Hives har på sig själva. Och den som ska se till att de uppfylls är producenten Pelle Gunnerfeldt. Om spökmanagern Randy Fitzsimmons är The Hives sjätte medlem är Gunnerfeldt den sjunde. Det är han som är hjärnan bakom bandets avskalade sound. Det som i internationell press
beskrivits som ”garagepunk som låter som en Stooges-soundcheck buggad genom en vägglist”(NME, 29 april 2002).
Hans första inspelningar med bandet är daterade till 1997 och han har suttit vid mixerbordet sedan dess. Fagerstasönerna var hans första riktiga jobb som producent. Tidigare hade han mest hjälpt vänner att spela in på lediga kvällar och helger. Efter sitt premiäruppdrag spelade han upp en demotejp i turnébussen för de övriga i sitt eget band Fireside.
På den tiden var det de som stod vid randen av ett internationellt genombrott. De hade skrivit kontrakt med demonproducenten Rick Rubin och hans American Recordings. De hade just varit med på Lollapaloozaturnén, som första svenska band någonsin. Ingen i bussen blev speciellt entusiastisk av vad de hörde, utom möjligtvis basisten Frans Johansson.
Men samarbetet mellan Fireside och American Recordings rann ut i sanden. Och alla utom Frans måste ha hört fel. The Hives är i dag ett av de mest omtalade rockbanden i världen med runt två miljoner sålda
plattor. Förväntningarna på uppföljaren till det stora genombrottet ”Veni Vidi Vicious” (2000), eller ”Your new favourite band” (2002) som släpptes i England, är enorma.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons