”Han känns mycket smidigare än tidigare”

I helgen var det stor travfest på Solvalla.
En av de lyckligaste vinnarna var Kevin Oscarsson.
Pappa Jim missade däremot hela kalaset.
– Jag var tvungen att välja och nu känns den här satsningen väldigt viktig, förklarar tränaren som siktar mot de största unghästloppen i USA.

Under strecket
Publicerad
KANAL 75
Foto: KANAL 75
Annons

I söndags avgjordes inte bara det stora Kriteriet på Solvalla. På förmiddagen kördes även Svenskt Ponnytrav-Kriterium i två klasser. Strålande glad vinnare i den ena blev Kevin Oscarsson, 13, med hästen Tuffa Tider.
Någon stolt fader fanns däremot inte på plats i vinnarcirkeln.
– Det var verkligen synd att jag inte kunde vara med. Men Kevin ringde mig direkt efter loppet och det var härligt att höra hur lycklig han var, berättar Jim Oscarsson från ett soligt Florida.
Under en vecka på andra sidan Atlanten har nämligen Sundbyholmstränaren lagt grunden för sin nya USA-filial. Tre ettåringar köptes in på auktionerna i Lexington, den dyraste kostade 27 000 dollar.
– Jag hade hoppats kunna köpa fler, men fick inte den respons från hästägarna som jag hoppats. Men vi får börja med de här tre och se hur det utvecklar sig.
Det nya stallet ska drivas ihop med brodern Kenneth som varit verksam i USA i snart 30 år. Det är beläget i Delray Beach i Florida och är en del av ett stort träningscenter där många av USA:s tränare håller till under vintern.

Annons

Siktet med satsningen är högt.
– Målet är att vara med Peter Haughton Memorial, det största tvååringsloppet. Kenneth kommer att få sköta uppträningen, sedan börjar jag åka över till våren då hästarna förhoppningsvis är startklara.
Oscarssons smak för USA är inte ny. 2006 reste han dit med stoet Ironmaid Volo och tog en mycket överraskande andraplats i det största tvååringsloppet för ston, Merrie Annabelle, värt drygt en miljon kronor.
– Det året var det bästa och roligaste jag haft som tränare. Dig For Dollars slog igenom samtidigt och plötsligt fick vi in många nya hästar till stallet. Tyvärr så var de inte av någon klass, flera var sådana som inte ens räckte i provloppen på Sundbyholm, berättar Jim som sedan dess dragit ner på rörelsen igen och för närvarande har 23 hästar på gården utanför Eskilstuna.
Den stora stjärnan är fortfarande Dig For Dollars. Den trefaldige miljonären är inne i sin första säsong mot den äldre eliten. Årets topp såhär långt är utan tvekan vinsten i gulddivisionen i Oscarssons hemstad Umeå i april.
– Han är den häst som betytt mest för mig. Att vi fött upp honom själva gör att framgångarna känns lite extra. Men i framtiden vinner jag gärna stora lopp med hästar jag hittat på auktion också.
Är det Dig For Dollars förtjänst att du kan göra den här USA-satsningen?
– Nja, det vet jag inte. Givetvis har pengarna han tjänat gjort att jag fått mer spelrum som tränare. Hade han inte funnits så hade jag nog varit mer desperat, så då kanske jag köpt sex hästar på auktionen här istället.
– Anledningen att jag provar det här är att jag tycker stallet står och stampar på samma fläck. Vi får inte in några nya ägare som vill satsa, för att få det måste man våga satsa och synas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons