Han hatade att jämföras med Le Pen

Under strecket
Publicerad
Annons

Pim Fortuyn blev rasande varje gång journalister eller politiska motståndare försökte jämföra honom med Frankrikes Jean Marie Le Pen eller Österrikes Jörg Haider. "Nej, jag är ingen rasist och ingen antisemit", dundrade han.
Faktum är att Fortuyn tillhörde den nya generationen av smarta högerpopulister som inte har mycket gemensamt med den gamla tidens nazistanstrukna politiker.
Däremot utnyttjade han öppet den känsla av osäkerhet som i stora delar av Europa har spridit sig i spåren av globaliseringen och rädslan för konkurrens utifrån. En osäkerhet som fått nytt bränsle av attacken mot World Trade Center och rädslan för islam.
Fortuyn brukade skryta med att han i sitt parti hade invandrare och att han hade haft kärleksaffärer med unga män med invandrarbakgrund.
Med sin homosexualitet och sitt utmanande yttre var han inte bara en provokation för det etablerade samhället. Framför allt gav det honom en framträdande plats i medierna.
Fortuyn ville inte "kasta ut några utlänningar", men han vill tvinga dem
att anpassa sig till det holländska samhället. Samtidigt ville han ta upp kampen med brottsligheten och kasta decennier av "överdriven tolerans" över bord.
En tung fråga i Fortuyns valrörelse var även de eftersatte investeringarna i infrastruktur och framför i utbildningssystemet och hälsovården. Allt detta frågor som står högst upp på den politiska dagordningen i Europa - men som åtminstone de holländska politiker har tagit itu med på tok för sent och därmed banat väg för Fortuyns makalösa popularitet.

Tomas Lundin

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons