Han har kämpat mot sjukdomen i över 20 år

1994 var Mikael Ek en hårsmån från döden när de översta nackkotorna förskjutits så mycket att han höll på att bli totalförlamad. Räddningen blev en steloperation i nacken.
1994 var Mikael Ek en hårsmån från döden när de översta nackkotorna förskjutits så mycket att han höll på att bli totalförlamad. Räddningen blev en steloperation i nacken. Foto: Linus Sundahl-Djerf

I mer än 20 år har Mikael Ek kämpat mot sin sjukdom. Drabbad av den svåraste varianten av psoriasis har han varit nära döden vid två tillfällen och gjort åtskilliga ledoperationer. Men den tidigare FN-soldaten vägrar ge upp sitt aktiva liv. Senare i sommar deltar han i seglar-SM.

Publicerad
– Jag är inte lika vältränad som när jag var FN-soldat på Cypern 1985. Men det funkar, säger han.

– Jag är inte lika vältränad som när jag var FN-soldat på Cypern 1985. Men det funkar, säger han.

Foto: Linus Sundahl-Djerf
Annons

SvD hälsar på honom ute i Skarpnäck där han bor tillsammans med Anna Linder. De gifte sig 2011 och hade just träffats via internet när SvD mötte honom första gången. Det var våren 2006 då det också pågick en världskongress om psoriasis i Stockholm.

Då var den stora nyheten att sjukdomen inte bara drabbar huden. Den kan också angripa och bryta ner lederna och ha ett väldigt snabbt förlopp. Mikael Ek, då 42 år, var ett exempel på det. 1994 var han en hårsmån från döden när de översta nackkotorna förskjutits så mycket att han höll på att bli totalförlamad. Räddningen blev en steloperation i nacken.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons