”Han har inte förstått, eller vill inte förstå”

Finansminister Anders Borg har inte förstått kritiken i det brev som 27 näringslivsprofiler skickade till honom i onsdags. Det menar industrimannen Rune Andersson, som slår fast att företagen inte har något emot avdragsbegränsningar. – Borg har spelat över fel boll, säger Rune Andersson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är gräddan av svenskt näringsliv som har undertecknat det brev som landade på finansministerns skrivbord i veckan. Tunga namn som Jacob Wallenberg, Olof Faxander, Leif Johansson, Rune Andersson och Anders Nyrén vänder sig tillsammans med 22 andra näringslivsföreträdare mot Anders Borgs förslag att låta Skatteverket avgöra om företagens lån mellan olika dotterbolag är till för att smita undan skatt eller inte. Upplägget kallas för räntesnurror, och går till så att man inom en koncern lånar pengar från ett internt bolag med säte i ett skatteparadis, i syfte att kunna minska vinsten – och därmed bolagsskatten. Ett upplägg som enligt finansministern har exploderat och som kommer att kosta skattebetalarna 20-30 miljarder i uteblivna intäkter de närmaste åren.

– Jag blir bekymrad när ett antal ledande näringslivsföreträdare inte ser att den här aggressiva typen av skatteplanering undergräver allmänhetens förtroende för bolagen. Det är farligt, sade Anders Borg på onsdagen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons