Han har en gåva som är unik

Under strecket
Publicerad
Annons

Inte bara det ljusa fladdrande håret och förmågan att underhålla en hälsosam självtillit inför utmaningen för tanken till Carolina Klüft.
Det slår gnistor om Jens Byggmark. Den coole killen med de höga kindknotorna utstrålar en naturlig respektlöshet som ställer vinterns andra blågula segerherrar Markus Larsson och André Myhrer i skuggan.
Redan när Jens Byggmark utförde den där bålrullningen i ett tv-inslag förra året framträdde mystiken som inte är alla idrottsmän förunnade.
Byggmark har d e t. Gåvan är unik och oåtkomlig.
Karisma går inte att träna sig till. Minns tennisens triste världsetta Ivan Lendl. Går-dagens segrare Roger Federer går inte heller, förutom när han briljerar med sin fantastiska slagarsenal, genom rutan som tv-folk brukar säga. Hur överlägsen schweizaren än är
sätter mästaren aldrig känslor i svallning
som till exempel Andre Agassi.

Utförsåkningens fartfyllda, chansartade förutsättning och korta, explosiva ansträngning med små marginaler är som gjord för att skapa nervdaller.
Att man som Jens Byggmark också har tumme med hundradelarna spär bara på dramatiken. Om en gång är ingen gång har han med sin andra seger på två dagar svarat för samma genombrott som Carolina Klüft gjorde över en förtrollad helg i München-EM 2002.
Sjukamp och slalom må vara som äpplen och päron, men de två utstrålar energi och tävlingsglädje som verkar kunna försätta berg. Det är en ursprunglig, nästan barnslig lust att leka som gör idrottsmän riktigt stora. Brasilianske boll-bohemen Ronaldinho lade grunden till sin breda repertoar av finter med sand mellan tårna.

Annons
Annons
Annons