Annons
X
Annons
X

”Han gav statsministern ett tjuvnyp tillbaka”

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, analyserar Jan Björklunds tal.

Vad tyckte du om talet?

– Jag tyckte att det som vanligt var ett bra tal. Björklund är en av de bästa talarna av alla partiledare. Talet är väl sammanhållet och han betar av alla ämnen som är centrala för partiet. Han gör det på ungefär samma sätt varje år. Han börjar alltid med en internationell fråga, och ofta med något individuellt människoöde.

Något som överraskade?

Annons
X

– Om man inte ställer för stora krav på överraskning, så var det kanske att han så starkt började med den här antirasistiska deklarationen. Jag har hört honom i några debatter tidigare i år och uppfattar att han känner ett behov av att vara väldigt tydlig i den här frågan.

Var kommer det behovet från?

– Jag tror att han uppfattar att det finns en diskussion kring invandring och integration där han inte vill att Folkpartiet ska blandas ihop med invandringskritiska röster. Den här frågan om språktest är lätt att tolka in i vad statsministern sagt om etniska svenskar och så kommer bakgrundsbruset från Sverigedemokraterna. Han känner nog ett starkt behov av att markera glasklart var Folkpartiet står.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Han talar också om forskningspolitik, och det är han i princip den ende som gör, men det beror också på att det är hans ansvarsområde. Som samhällsvetare kan jag tycka att han är väl fokuserad på den tekniska och naturvetenskapliga forskningen. Det är mycket av den forskning som går att omsätta i Nobelpris och patent. Jag saknar lite av bildningsidealet; behovet av att upprätthålla en bredd och bildning.

  Något annat av intresse?

  – Han gav statsministern ett tjuvnyp tillbaka. Statsministern gav Björklund ett nyp när det gällde språktestet, här fick han tillbaka att näringslivet är minsann inget särintresse.

  Läs mer från Almedalen:

  Läs även

  Chattar från Almedalen

  ”Den som jobbat helalivet får mer i pension” svd.se ”Moderaterna vill avskaffa fribeloppet” svd.se ”Ett mål är att kött- ätandet ska minska” svd.se ”Vi vill inte ha någon monsterstat i Europa” svd.se ”Vi måste sänka trösklarna för unga” svd.se ”Tidsplan ersätta kärnkraft år 2030” svd.se Björklund: Det ska löna sig att arbeta svd.se ”Den som jobbat hela livet får mer pension” svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X