Han går om han vill

Under strecket
Publicerad
Annons

RIKSDAGEN Har svårt att se det som ett självändamål att byta ut en partiledare som fungerar och som en stor majoritet av partiets medlemmar vill behålla. Och som dessutom är en av få som kan sätta statsminister Göran Persson på plats från talarstolen.
Detta sagt apropå spekulationerna om Alf Svensson, som i går firade 30 år på tronen.
Men det centrala är inte hur länge en partiledare har suttit eller hur långt det är till pension utan om det finns någon annan som bättre kan föra ut partiets politik och dra till sig nya väljare.
Därmed inte sagt att kristdemokraterna står och faller med Svensson. Så var det kanske förr, när partiet var en tummelplats för abortmotståndare, nykterister och frimicklare. Men med drygt ett decennium av riksdagserfarenhet, tre år i regeringsställning, och ett valresultat stadigt kring tio procent har Svensson tvättat bort sektstämpeln. Kd är så etablerat i svensk inrikespolitik att partiet alla gånger överlever nästa val även med en annan ledare.
Kandidater finns det också
gott om, några skymtades i vimlet på 30-årskalaset i går. Men ingen av Stefan Atterfall, Inger Davidsson eller någon annan kan putta bort Alf Svensson om han själv vill vara kvar.
Om han ändå inte är för gammal för en valrörelse till? Tja, jämförd med 77-åringen Giscard d'Estaing som leder EU:s framtidskonvent har Svensson knappt trampat ur barnskorna.

Maria Abrahamsson

Annons
Annons
Annons