Annons
X
Annons
X

”Han förgrep sig på mig under flera år”

Det har gått nästan 30 år.

Men först nu orkar friidrottsstjärnan Patrik Sjöberg berätta om sin tunga hemlighet.

– Viljo Nousiainen var en pedofil och förgrep sig på mig under flera år. Jag hatar honom fortfarande.

[object Object]
Viljo Nousiainen pratar med patrik Sjöberg vid Oslo games 1996. Foto: DENNY CALVO/AFTONBLADET

Sveriges störste friidrottare. Sveriges bästa tränare. En jättetalang som slog världen med häpnad och hans styvfar som hade helt nya träningsmetoder. Tillsammans ledde deras samarbete till att Patrik Sjöberg satte världsrekord på Stadion, tog VM-guld i Rom och silver- och bronsmedaljer vid tre raka OS.

Men ovanför strålglansen svävade hela tiden ett tungt mörker: i en ny bok beskrivs sexuella övergrepp som inleddes när Patrik Sjöberg var en elvaårig pojke och som pågick under fyra år.

Varför väljer du att berätta om övergreppen nu?

Annons
X

– Det är en lång process. Jag har ju burit på ett hat som inte varit bra för mig. Folk har uppfattat mig som en odräglig diva. Men när jag blev pappa så hände det något, saker som jag förträngt började ploppa upp. Jag förnekade detta länge, och det är först idag som jag kan prata om det.

Hade jag varit djärvare sista åren innan han dog hade jag ju kunnat anmäla honom.
Patrik Sjöberg

I den nya boken – Det du inte såg – som Patrik Sjöberg skrivit tillsammans med förre SvD-journalisten Markus Lutteman berättar han öppenhjärtigt om sin karriär, om kokainet, alkoholen, pengarna, skandalerna, rubrikerna och om framgångarna och skadorna.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men framförallt pekar han ut Viljo Nousiainen, hyllad som det svenska friidrottsundrets fader och en av världens bästa hopptränare, som pedofil.

  – Det tog väldigt lång tid för mig att inse att jag var ett offer. Idag vill jag gärna att den här boken väcker debatt: föräldrar måste ha ögonen öppna mot pedofiler inom föreningslivet. Och jag vill att barn ska våga berätta.

  I boken berättar den idag 46-årige Patrik Sjöberg om vedervärdiga scener där Viljo Nousiainen tar på honom, drogar honom, fotar nakenbilder, rakar av honom könsåret och onanerar åt honom.

  – Han klarade sig länge. Men hade Viljo levt idag hade han åkt fast direkt i nån barnporrazzia på nätet, säger Patrik Sjöberg.

  Till sist, när Patrik Sjöberg blivit 15, tar övergreppen slut efter att han hotat att polisanmäla styvpappan.

  – Rör du mig en gång till ringer jag polisen, sa jag till honom, och till sist slutade han.

  I takt med att Patrik hoppade högre blev Viljo allt mer hyllad och fick fler unga talanger att träna. Bilden av honom är komplex i boken: å ena sidan en man som jagar småpojkar, å andra sidan en hängiven demontränare. Ena dagen ser han detaljer i alla hopp, andra dagen vill han byta hotellrum 17 gånger. Geni och manipulativ på samma gång.

  – Han var en fantastisk tränare, en av världens bästa, och det kan man aldrig ta ifrån honom, säger Patrik Sjöberg.

  Men mycket i hans bakgrund är fortfarande oklart. Han kom till Sverige från Finland som vuxen, blev friidrottstränare på 1970-talet och hävdade att han utbildade sig vid idrottshögskolan i Jyväskylä - men enligt boken har han aldrig varit inskriven där.

  Efter att han upptäckt Patrik Sjöberg levde Viljo Nousiainen och Patriks mamma Birgitta tillsammans några år. När de separerade valde Patrik att bo med Viljo, trots övergreppen.

  – Jag ville ju bli höjdhoppare, jag ville bli bäst i världen. Det var det viktiga. Och det kunde jag bara bli om jag bodde hos Viljo. Det var därför.

  Den offentliga relationen mellan de bägge var komplicerad. Patrik Sjöberg skällde ofta ut Viljo och de bägge bråkade mycket under hans aktiva karriär. Men att det fanns en tung anledning till alla hårda ord kunde ingen ana:

  – Jag är ingen aggressiv människa. Men ibland ville jag slå ihjäl honom. Alla bråk bottnade alltid i detta, för mitt hat växte mot honom mer och mer.

  Det är viktigt att påpeka att ord står mot ord. Viljo Nousiainen har ingen möjlighet att försvara sig mot anklagelserna.

  – Men jag står för vartenda ord. Och jag är inte ensam. Efter att det här blir offentligt kommer fler att orka berätta om vad Viljo gjort, säger Patrik Sjöberg och drar handen genom håret.

  Viljo Nousiainen dog ensam i sin lägenhet, sommaren 1999.

  – Då tyckte jag att det var skönt. Jag hatade honom och vid ett tillfälle pissade jag på hans grav men framförallt visste jag att det här som Viljo gjorde med mig aldrig skulle komma ut nu, säger Patrik Sjöberg.

  Patrik Sjöberg blev bäst av alla, satte världsrekord, fick Bragdguldet och blev världsmästare och den långa karriären hade många toppar och dalar. De första åren - från 16 till 22 - levde Patrik Sjöberg rätt asketiskt. Men sedan tog det utsvävande livet mer fart i takt med att inkomsterna och berömmelsen växte.

  – Jag hade ingen riktig uppfattning om pengar, en tia eller en tusenlapp var ungefär samma sak. Det var ett blingblingliv. Jag tjänade bra med pengar på alla galor och gjorde åt mycket. Jag vill inte ens tänka på hur mycket jag spenderat.

  I boken beskrivs och hur festandet var en del av livet som stjärna och hur han så småningom började ta kokain:

  – Jag har aldrig funderat på hur ofta eller hur mycket jag tagit. Fanns det så fanns det. Men jag har aldrig tagit kokain utan att varit full. Jag har alltid ansett att jag haft kontroll, och till sist inser du att det är lite för farligt och lite för roligt att hålla på med. Under en period av livet var det väldigt mycket fest.

  Även om boken innehåller mycket idrott och många festkvällar är det ändå avslöjandet om övergreppen som sticker ut mest i berättelsen.

  Och Patrik Sjöberg är inte ensam om att anklaga Viljo Nousiainen. I boken träder ytterligare en talang fram. Norrmannen Christian Skaar Thomassen berättade vid en middag hur även han utsatts för övergrepp och den berättelsen fick till sist Patrik Sjöberg att börja bearbeta sitt förflutna.

  Varför ska man tro på din version?

  - De som ifrågasätter detta utmanar jag gärna. Hade jag varit djärvare sista åren innan han dog hade jag ju kunnat anmäla honom. Hade jag kunnat backa bandet hade jag gärna gjort det, men jag levde i en slags förnekelse och ville absolut inte att det skulle komma fram.

  – Och visst, jag kan också känna en skuld. När Viljo slutade ge sig på mig gick han istället på andra och någonstans var det med mitt tysta medgivande. Jag hade kunnat stoppa detta tidigare.

  Därför publicerar vi blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Viljo Nousiainen pratar med patrik Sjöberg vid Oslo games 1996.

  Foto: DENNY CALVO/AFTONBLADET Bild 1 av 5
  Foto: DAN HANSSON Bild 2 av 5
  Bild 3 av 5

  Friidrottstränaren Viljo Nousiainen på en arkivbild från 1988. Han beskylls av Patrik Sjöberg och Yannick Tregaro för att ha utnyttjat dem sexuellt.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 4 av 5

  Höjdhopparen Patrik Sjöberg får råd av tränaren Viljo Nousiainen som sitter i publiken under DN-galan på Stadion Stockholm 1995. I sina memoarer beskyller Sjöberg sin gamle tränare för att ha förgripit sig på honom sexuellt.

  Foto: JACK MIKRUT / SCANPIX Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X