Annons
X
Annons
X

Han ska bekämpa klyftorna: ”Får saker att hända”

Han har upplevt arbetet mot segregation som ”ensamt”. Nu får Sundbybergspolitikern Jonas Nygren uppdraget av regeringen att få med kommuner, civilsamhälle, myndigheter och forskare för att få saker att hända. ”Vi ser att klyftorna har ökat radikalt”‚ säger Nygren till SvD.

(uppdaterad)
Jonas Nygren.
Jonas Nygren. Foto: Adam Wrafter

I samband med regeringsombildningen förra året fick Ibrahim Baylan uppdraget att samordna insatserna för integration och mot segregation.

Statsminister Stefan Löfven lyfte då fram situationen i de socioekonomiskt utsatta områdena som en av regeringens viktigaste uppgifter.

I somras presenterade regeringen ett reformprogram för att minska segregationen och klyftorna i samhället. Bland annat handlar det om att bekämpa brottsligheten, få ner långtidsarbetslösheten och få upp skolresultaten.

Annons
X

En statlig delegation som ska arbeta med reformprogrammet aviserades och det stod klart att delegationen får en budget på 110 miljoner kronor 2017 och därefter 250 miljoner kronor per år.

Det finns otroligt mycket pengar. Utmaningen är att använda pengarna rätt.

Samordningsminister Ibrahim Baylan meddelade innan jul att han kommer att utse en samordnare som ska arbeta med frågor som rör segregation.

Nu blir det Sundbybergs före detta kommunalråd, Jonas Nygren, som ska sätta ihop den aktuella delegationen. Hans titel blir dock inte ”samordnare” utan ”utredare”.

– Jag har letat efter någon som har gedigen erfarenhet av att få saker att hända. Någon som är praktiskt och pragmatiskt lagd, kan både det kommunala och politiken men som också förstår sambandet mellan det nationella och det lokala, säger Ibrahim Baylan.

Han lyfter också fram vikten av att samarbeta med näringslivet, som han menar visat ett stort intresse för att vara vara en del av arbetet mot segregationen.

– Jonas Nygren har gjort sig känd för att få saker att hända som kommunalråd. Både när det gäller bostadsbyggandet men också att hitta praktiska lösningar i en del orter som Rissne och Hallonbergen där det finns en hel del utmaningar, säger Baylan.

Jonas Nygren har varit kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg från 2010 till maktskiftet i kommunen 2015. Han säger att han jobbat med många stora utmaningar och lyfter fram att just segregationen blivit ett allt större problem i Stockholmsregionen.

– Vi ser att klyftorna har ökat radikalt, förutsättningarna skiljer sig kraftigt åt beroende på var man är född. Som kommunalråd fick man möjlighet att jobba med de frågorna, vilket jag tycker är väldigt roligt.

Jonas Nygren beskriver det kommunala arbetet mot segregation som ”ensamt” och berättar att han som kommunalråd kunde känna frustration över att det inte fanns så mycket stöd och samordning nationellt.

Han tar upp Hallonbergen, som av polisen beskrivs som ett utsatt område, som ett exempel och berättar att så kallad ”social oro” tidigare brukade sprida sig längs tunnelbanelinjerna – men att man såg en förändring efter att kommunen aktivt började lägga resurser på bättre fritidssysselsättning för ungdomar och ökad sysselsättningsgrad för arbetslösa unga.

Under det senaste året har Ibrahim Baylan besökt många segregerade förorter. Syftet, enligt honom, var att få veta vad medborgarna själva efterlyser.

– En av sakerna som ofta återkommer är frågan ”varför är det ingen som frågar oss”, säger han och berättar att insatserna i den typen av områden ofta varit kortsiktiga och inte lett till några förändringar i längden.

Jonas Nygren instämmer i att långsiktigheten är viktig.

– Min erfarenhet, efter att ha styrt i kommunen, är att det finns otroligt mycket pengar. Utmaningen är att använda pengarna rätt, säger han.

Annons

Jonas Nygren.

Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X