Annons
X
Annons
X

Han får månadslön – för att spela datorspel

20-årige Jimmy Allen lever på att spela datorspel. Sedan tre år tillbaka är han proffs på heltid och får betalt för att ”leka”.

Jimmy är en stjärna inom e-sporten och har tusentals fans runtom i världen.

Foto: FRAGBITE.SE

LÄS MER OM DREAMHACK

Jimmy Allen från Degerfors spelar i ett av världens bästa lag i krigssimulatorspelet Counter Strike. Laget var rankat etta i världen i vintras men har nu halkat ner till andra plats.

20-åringen började spela när han var 14 år gammal och för några år sedan märkte han att han blivit riktigt bra.

– Man fick bekräftelse från andra spelare så provspelade jag för ett stort lag och kom med. Sedan dess har jag spelat på elit-nivå.

Annons
X

I tre år har Jimmy Allen varit anställd för att spela i proffslaget SK Gaming, han får lön varje månad för att sitta och spela cirka fem timmar om dagen hemifrån.

Laget träffas fysiskt enbart när det är dags för träning inför en tävling, annars spelar alla hemifrån.

– Vi spelar på kvällarna, från sex till elva ungefär. Man har dagarna fria, det är skönt.

Counter Strike är det spel som man kan tjäna mest pengar på, enligt Allen. Prissummorna varierar på de olika turneringar men uppgår till cirka en halv miljon kronor.

– Jag kommer nog inte att hålla på så många år till. När man har det som jobb så ser man det också som ett jobb. Än så länge tycker jag att det är kul. Jag har rest över hela världen och spelat, USA, Kina, Ryssland, Korea, jag har varit överallt.

Trots att de inte träffas fysiskt på sin arbetsplats är Jimmy Allen och hans lagkamrater sammansvetsade, säger han. De är fem spelare och en coach som peppar dem och ser till att de är välförberedda inför matcherna.

Nästa utmaning möter de på sommarens DreamHack där en turnering i Counter Strike anordnas. Tio lag ska då tävla och förstapriset är 60 000 kronor. Fyra av lagen kommer från Sverige och resterande sex kommer från andra länder, bland annat USA och Serbien. I vintras vann SK Gaming turneringen och Jimmy Allen säger att det var svårt att vinna eftersom topplag från hela världen var där.

Tomas Hermansson, skribent på sajten rakaka.se som rapporterar om e-sport, säger att det i nuläget är svårt att uppskatta antalet e-sportutövare i Sverige eftersom det inte finns några undersökningar eller statistik att luta sig mot.

– Man kan dra vissa slutsatser utifrån hur stora spelsidor på internet är.

Spelcommunityn som Fragbite, som är den största sajten för Counter Strike, har 100 000 unika besökare i veckan, säger han.

Enligt Tomas Hermansson är Sverige ledande när det gäller resultat inom e-sporten och det är cirka 20-30 personer i landet som har en heltidslön för att spela, sedan finns det 100-200 som tjänar bra med prispengar men inte kan livnära sig på spelandet.

– Heltidslönerna inom e-sporten är inte särskilt höga, tanken är att spelarna ska kunna klara sig utan att behöva ta ett jobb. Det är prispengarna man tjänar på. Sveriges bästa lag i Counter Strike har hittills i år vunnit 105 000 dollar. Det är över 800 000 kronor, på ett halvår.

Sydkorea är det land där e-sporten är störst. Myndigheter och stora företag sponsrar sporten och flera tv-kanaler sänder enbart e-sport. Tomas Hermansson tror att det kan bli så även i Sverige i framtiden.

– Det är en ny typ av underhållning och allmänheten kommer säkert på sikt att bli intresserad. E-sporten har varit en uppåtgående företeelse i Sverige, men vi har haft ett konstant antal spelare som åker runt i världen och spelar. Men det finns grund för att det kan bli riktigt stort.

Annons
Annons
X
Foto: FRAGBITE.SE Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X