Han designar Elon Musks supersnabba vakuumtåg

Foto: Bjarke Ingels Group (BIG)

En grön skyddsbarriär runt Manhattan, ett tåg som fungerar som rörpost och den fjärde och sista World Trade Center-skrapan. Här är några av stjärnarkitekten Bjarke Ingels mest spektakulära byggen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Innan BIG drev Ingels arkitektbyrån Plot tillsammans med belgaren Julien De Smedt. VM-husen (de ser ut som bokstäverna V och M ovanifrån) i danska Örestad blev deras genombrott, det var faktiskt den första byggnad de någonsin byggt. Lägenheternas veckade former gav god insyn till grannarna. “Vem vill bo i ett akvarium” undrade vissa men de sålde som smör och fick senare en uppföljare i VM-berget, ett sluttande lägenhetskomplex med grönskande terrasser ovanpå ett dolt parkeringshus.

Syftet med BIG:s bidrag till den danska paviljong på världsutställningen i Shanghai 2010, vars tema var ”Bättre stad bättre liv” var att ge besökarna ett smakprov av danskt hållbarhetstänk. Det innebar bland annat att en miljon liter havsvatten och tusen lånecyklar fraktades till Kina. Statyn Den lilla sjöjungfrun följde också med på turen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons