X
Annons
X

Han byggde upp Electrolux

Vissa företagsledare har gjort ett djupt intryck i det allmänna medvetandet medan andra glöms bara något år efter sin avgång. Till den första kategorin hör förre Electroluxchefen Hans Werthén, mannen som gjorde Electrolux till världens största vitvarutillverkare.

Idag kommer boken Man säljer inga julgranar på annandagen, som berättar historien om den tekniskt begåvade och slagfärdige dalmasen som blev en av Sveriges genom tiderna mest framgångs-rike affärsman. Titeln är annars typisk för Hans Werthéns kvicktänkthet och formuleringsförmåga som bland annat gjorde honom populär bland journalister och hos folk långt utanför affärslivet.

–Hans hade en förmåga att charma människor som var helt enastående. Han var rolig, klurig och enormt begåvad på ett sätt som gick hem överallt, säger Anders Scharp, som i olika befattningar arbetade nära tillsammans med Hans Werthén i 25 år. Bland annat blev Anders Scharp så småningom koncernchef i Electrolux och hade då Hans Werthén som styrelseordförande.

Electroluxområdets gamla brandstation blev 1979 utställningshall för Facit. Werthén poserade stolt.

Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 8

Hans Werthen, 1969. Här i pr-tagen för en motionskampanj. Notera sprejfriläggningen på originalfotot. Mannen i bakgrunden var tydligen inte intressant...

Foto: SVD:S BILDARKIV Bild 2 av 8

1989. 70-årige Hans Werthen lämnar ordförandeskapet i Ericsson till dåvrande vd Björn Svedberg. Lars Ramqvist, vice vd och chef för affärsområdet Radiokommunikation tog över som vd. I bakgrunden ståtar Ericssons grundare.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK Bild 3 av 8

1985. Hans Werthén i demonstration mot löntagarfonder i Jönköping.

Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 4 av 8

1979. Med en datorstyrd symaskin trodde Hans Werthén att Husqvarna skulle kunna behålla sin position bland världens syjättar. För att få rätt söm behövder man bara trycka på en knapp...

Foto: INGVAR KARMHED Bild 5 av 8

Hans Werthén pekar stolt på fotografiet av den 4478 meter höga toppen av Matterhorn på gränsen mellan Schweiz och Italien som han själv bestigit. Fotot taget 1989.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK Bild 6 av 8

Här testar Werthén en ny symaskin från Husqvarna, modell 1979.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 7 av 8

Hans Werthén visar upp en ny spis. Fotot är taget 1981.

Foto: LENNART NYGREN Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X