Annons
X
Annons
X

Han är världens mest uppkopplade människa

Vilken låt lyssnade du på klockan 08.45 den 12 mars 2009? 47-årige amerikanen Chris Dancy vet exakt vilken låt han lyssnade på då. Han vet också hur varmt det var i hans hus, vilken puls han hade och vad han hade ätit till frukost. Han kallas världens mest uppkopplade man.

– Privatliv är en social konstruktion, som bara finns för medelklassen, säger han.

"Om vi lägger alla smartphones på hög, är de ändå inte särskilt smarta utan oss", säger Chris Dancy.

"Om vi lägger alla smartphones på hög, är de ändå inte särskilt smarta utan oss", säger Chris Dancy. Foto: Lars Pehrson

Redan när jag sätter mig bredvid Chris Dancy i den svarta soffan förstår jag att detta inte är en helt vanlig människa.

– Är det okej att jag spelar in? frågar jag.

– Är det okej att jag spelar in? frågar han tillbaka.

Annons
X

I åtta år har Chris Dancy varit ständigt uppkopplad. Inte bara genom att använda sociala medier och diverse prylar – allt han gör mäter han och laddar upp på nätet. Från blodtryck och vikt till vad han äter och vad han lyssnar på för musik. Hans hus i Denver är uppkopplat och mäter temperaturen och luften. Han antecknar ständigt sina upplevelser. Allt detta har gett honom epitetet "Världens mest uppkopplade man".

Under resans gång har han bland annat gått ner mer än 40 kilo, slutat röka och börjat meditera. Men han har också insett hur värdefull han, och alla andra, är för de största företagen.

– Inte för att jag bär deras apparater, utan för att jag ger dem data. Företagen svarar bara till en chef, aktieägarna. Det amerikanska ekonomiska systemet är beroende av Wall Street. Wall Street är i sin tur beroende av människors beteenden.

Techjättarna Apple, Google och Facebook satsar mer och mer pengar på att samla in data. Flera av deras mest populära tjänster marknadsförs som gratis. Men Chris Dancy menar att du betalar genom att själv vara produkten:

"När något är gratis, är du produkten. När allt är gratis är du plattformen", skrev han på Twitter förra året.

Privatliv är en social konstruktion, som bara finns för medelklassen.

Enligt Dancy är vi på väg att sälja våra privatliv till företagen, genom att dela med oss av vår data.

– I den digitala eran måste vi ge bort extremt intim information. Vilka vi är, vilka vi är med och vad vi gör.

– Privatliv är en social konstruktion, som bara finns för medelklassen. Det finns inte för de fattiga, och det spelar ingen roll för de rika.

Dancy jobbade tidigare som it-specialist, men sade upp sig och åker numera runt världen för att föreläsa och predika om vad det innebär att vara uppkopplad hela tiden. Han berättar att en av höjdpunkterna under besöket i Stockholm är att få se idolen Alexander Bard tala.

På handleden radar de små skärmarna upp sig. Smarta klockor, pulsmätare och aktivitetsarmband håller Chris Dancy uppdaterad om vad han gör under dagen. Men trots alla prylar skiljer han sig inte särskilt mycket från oss andra, säger han.

– När jag började 2008 var jag uppkopplad till ungefär 800 grejer. Det är inte konstigt längre. De flesta av oss är uppkopplade mot så många saker. Du tänker bara inte på dem.

– Varje gång du går in på en sajt är det någon som tittar på dig, det är en uppkoppling. När du öppnar en app ser den dig. Tänder du lamporna, ser elbolaget dig. Allting är övervakat och allting mäts.

Efter att ha levt som en "vandrade webbsida" i åtta år har Chris Dancys kommit fram till att data är bra, om den används på rätt sätt.

– Problemet i världen i dag är att vi vet inte hur vi ska mäta det vi bryr oss om. Så vi bryr oss bara om det vi mäter. Vi borde bara mäta en sak: vad gör oss till bättre människor? Behandlar jag dig trevligt, sover du bra. Mät det. Skit i allt annat.

Försäljningen av "wearables", det vill säga accessoarer som är intimt sammankopplade med smarta telefoner, har vuxit explosionsartat och industrin väntas omsätta minst 70 miljarder dollar om 20 år.

Men trots prognoserna och trots att aktivitetsarmband och smarta telefoner börjar ta plats på allt fler personers armar, tror Chris Dancy att de bara kommer vara en parantes i framtiden.

– Det är inte logiskt att ha en wearable om 5-10 år, för att en wearable kommer att vara i din kostym, de kommer att vara i soffan. Det här är sista chansen internet har att finnas ovanpå våra kroppar, innan det kryper in i oss. Ingen kommer att ha en Fitbit om 20 år.

Vi är inte redo för den mängd teknik och automatisering som kommer.

Är ditt sätt att leva en sorts kritik av kapitalismen?

– Det är en känslig fråga. I en viss mån är jag en form av protest. Jag känner mig som en del av post-kapitalismen. Jag tror på systemen som kommer efter kapitalismen.

– Mina föräldrar var nog den sista generationen som hade garanterade jobb. Om du är mellan 30 och 50 i dag är du orolig. Kommer någon av oss ha ett jobb om tio år? Jag vet inte. Jag tror att många människor kommer att stå utan jobb. Vi är inte redo för den mängd teknik och automatisering som kommer.

Likt många andra tror Chris Dancy att framtiden är övervakad och tekniktyngd. Det är ingen slump att han nämner George Orwells klassiska framtidsdystopi "1984" i sitt tal på mässan NextM, några minuter efter vår intervju. Men han tror inte att vi är helt i "Big brothers" makt. Än.

– Om du ser någon använda sin telefon och struntar i dig och du känner dig ensam eller ledsen, försök att inte döma dem eller döma dig själv. Teknologi är överallt nuförtiden och mer än nu än någonsin i mänsklighetens historia måste vi lyssna på våra tankar. För våra tankar kommer snart att börja ljuga för oss. Vi är fortfarande här. Om vi lägger alla smartphones på hög, är de ändå inte särskilt smarta utan oss.

Följ Chris Dancys liv

data.chrisdancy.com

Chris Dancy har flera apparater på sig. Bland annat en Apple watch, en Fitbit, en Bodymedia Fit och en Pebble watch. Vilka apparater han har på sig varierar från dag till dag. Foto: Lars Pehrson

Annons

"Om vi lägger alla smartphones på hög, är de ändå inte särskilt smarta utan oss", säger Chris Dancy.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

Chris Dancy har flera apparater på sig. Bland annat en Apple watch, en Fitbit, en Bodymedia Fit och en Pebble watch. Vilka apparater han har på sig varierar från dag till dag.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X