Annons
X
Annons
X

Han är Tamara T

Torkel Wächter tog sig pseudonymen Tamara T efter en kvinna i Bibeln. Foto: Jurek Holzer

Tid: Söndageftermiddag 14.45 Plats: Hotell Diplomat, Strandvägen, Stockholm Uppdrag: Att intervjua Tamara T, författaren till kritikerhyllade romanen "Ciona".

Förlagets presschef Pernilla Karlsson kommer mot mig, en mörk man går bredvid hennes sida, jag spanar efter en kvinna. Kanske Carina Rydberg eller Gabriella Håkansson, två författare som förekommit i spekulationerna kring vem som döljer sig bakom pseudonymen Tamara T.

Annons
X

– Hej det är jag som är Tamara T, säger den mörke mannen som jag nu vagt känner igen: Torkel Wächter, författare till romanen "Samson" som kom 1997. Före detta pilot, tvåbarnspappa, född i Stockholm, numera bosatt i Barcelona.

Varför skrev du under pseudonym?

– Det bestämde jag mig för mycket tidigt. "Ciona" handlar om identitet, fördomar och förväntningar. Om den verkliga författaren hade stått bakom texten hade läsarna sökt svar där. Jag ville möta recensenterna och läsarna utan att de kände till min identitet.
I spekulationerna kring pseudonymen var det rätt länge underförstått att det åtminstone var en kvinna som skrivit "Ciona". Om denna "sanning" uppstått för att bokens jag är en kvinna och att den bland annat diskuterar barnlöshet,
barnalstring och ägglossning - ingående - eller för att förlaget aldrig dementerat det ryktet, är svårt att säga i dag. För ett par veckor sedan förekom dock Torkel Wächters namn i en kvällstidningsartikel.

– Jag är förvånad över att det inte läckt ut förr. Det är en stor handfull, diskreta, vänner som känt till att jag skrivit boken.

– Jag har vetat att jag förr eller senare skulle ta på mig faderskapet. Nu har tidpunkten kommit när det inte längre går att dölja det.

Hur har du kunnat leva dig in i, så detaljrikt, hur en kvinna tänker och känner?

– Det började när jag för drygt 15 år sedan såg en pjäs av Federico García Lorca tillsammans med en kvinna som jag var tillsammans med då. Den handlade om en infertil kvinna och jag förstod den inte alls. Men min kvinna var otroligt gripen! Och jag blev naturligtvis tvungen att försöka förstå varför.

Varför valde du namnet Tamara?

– Det har jag tagit ur Bibeln. I första Moseboken finns en fruktansvärd berättelse om kvinnan Tamar.

Anneli Rogeman

Läs recensionen av Ciona svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X