Annons
X
Annons
X

Han är bäst i matte i riksdagen

Pajbak, riksdagsval och längden på sidan i en kvadrat – det var några av ingredienserna när riksdagspartierna tävlade i matematik. Segrare blev centerpartisten Rickard Nordin, som både hade alla rätt och gav utförliga svar på hur han löst frågorna när partierna ställdes mot varandra.

Rickard Nordin, (C).
Rickard Nordin, (C).

”Av 2012 röstberättigade personer från ett mindre samhälle har 1 700 personer röstat i riksdagsvalet och 1 400 i kommunvalet. Hur många personer har röstat i båda valen om vi vet att 12 röstberättigade personer inte har röstat i något av valet?”

Så lyder en av frågorna i det mattetest som en representant för vardera riksdagsparti fick svara på. Tävlingen är del i den ideella organisationen Mattecentrums kampanj för att öka mattekunskaperna i Sverige.

– Vi vill lyfta frågan och tyckte det här var ett bra sätt för att göra det i riksdagen, säger Johan Wendt, Mattecentrums grundare och ordförande, till SvD.se.

Annons
X

Vinnare blev Centerpartiets riksdagsledamot Rickard Nordin, som inte bara hade alla rätt utan också gav utförliga svar på de tre frågorna i testet.

– Det känns kul. Det var ganska kluriga frågor och man fick vara uppmärksam så att man inte gick på den enkla lösningen, utan man fick fundera en stund för att det skulle bli rätt, säger han till SvD.se.

Vem kom då sist? Det avslöjar inte Mattecentrum, men resultaten varierade. Ytterligare en riksdagsledamot hade alla rätt, men gav inte lika utförliga svar som centerpartisten.

– Alla hade något rätt, men det var inte så att alla hade rätt. I snitt hade de nog två rätt, säger Johan Wendt.

Tanken är att tävlingen ska fortsätta nästa år, men då kommer alla riksdagsledamöter att utmanas. Också storbankernas chefer kan räkna med att få vässa sina matematikkunskaper när även de kommer att bjudas in.

Testa om du klarar uppgifterna!

Här är provet som riksdagsledamöterna fick.

Här hittar du facit.

Här finns uppgifterna som Pdf.

Här finns lösningarna i Pdf

Annons
Annons
X

Rickard Nordin, (C).

Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X