Annons
X
Annons
X
Sport
Krönika

Anders Lindblad: Hamréns tid en känslomässig berg- och dalbana

(uppdaterad)
EM-turneringen
Erik Hamrén.

Erik Hamrén. Foto: Marcus Ericsson/TT

Erik Hamrén slutar efter EM. Inga konstigheter. Genom att lämna beskedet redan nu får han arbetsro (nåja) fram till mästerskapet i Frankrike, samtidigt som fotbollförbundet ges tid att hitta rätt efterträdare. Vem ska ta över? Håkan Ericson är bäst lämpad. Henrik Larsson mest spännande. Men det skulle inte förvåna om det blir Jörgen Lennartsson.

Som den känslomänniska han är gick Erik Hamrén på magkänslan. Han förstod nästan inte ens frågan från Sportbladets Simon Bank på presskonferensen om han hade listat för- och nackdelar på ett blankt papper för att på så sätt komma fram till ett beslut.

Nej, listor är inte Hamréns grej. Han litar hellre på vad magen säger. Och den talade om för honom att EM skulle bli slutstation.

Nu slipper han och landslaget ha ”avgångsfrågan” hängande över sig under uppladdningen. Skönt för alla inblandade.

Annons
X

Jag är säker på att Hamrén framför allt känner lättnad inombords. Men det tidiga beslutet kan också fungera som en extra drivkraft att ge hundra procent hela vägen in i kaklet.

Kontraktet går ut efter EM och i praktiken stod det redan klart att slutspelet skulle bli Hamréns sista samling med gänget. Frågan var inte om han skulle sluta, utan när beskedet om avgången skulle komma.

Han hängde väldigt löst i höstas efter förlusterna i EM-kvalet mot Ryssland och Österrike, men räddades av Zlatan Ibrahimovic i playoffmatcherna mot Danmark.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Paradoxalt nog har jag aldrig sett Hamrén mer lugn, samlad och fokuserad än då. När allt såg som tyngst ut lyckades han vända bakslag till framgång. Det var som om han äntligen struntade i vad alla utomstående skulle tycka och i stället fullt ut fick hela truppen att sluta sig samman för att nå målet.

  Ett styrkebesked han absolut ska bära med sig in i EM-slutspelet.

  Hamréns tid som förbundskapten sedan han tillträdde hösten 2009 har verkligen varit en känslomässig berg-och-dalbana. Till en början öppen, optimistisk, frispråkig med Nalle Puh-liknelser i språket och med en dröm om medalj i ett stort mästerskap, för att med åren bli mer försiktig, snarstucken och realistisk, både vad gäller resultat och spelsätt.

  Knocken i Amsterdam hösten 2010 (när Nederländerna vann med 4–1) var en tung käftsmäll som tog så hårt att han aldrig riktigt hämtat sig sedan dess.

  Den utlovade gladfotbollen och tjo och tjim hos Skavlan förvandlades över en natt till en mer förnuftig syn på den blågula kapaciteten när halsduken drogs åt.

  Hamrén har bönat och bett om fansens kärlek, sökt (ibland famlat) efter en vinnande formel och har så här långt, med tanke på spelarmaterialet, ändå ett godkänt facit.

  Han tog Sverige till EM 2012 och 2016 , medan det blev förlust i playoff mot Portugal i kvalet till VM 2014. Resultatet i EM kommer att avgöra det slutgiltiga betyget.

  På pluskontot står att han inte bara övertalade och övertygade Zlatan Ibrahimovic att komma tillbaka till landslaget, utan framför allt att han fick Sveriges största stjärna att lyfta sig i blågul tröja med kaptensbindeln runt armen och en större frihet på planen.

  Vem ska då ta över efter Hamrén? Oavsett vem det blir väntar en mycket tuff utmaning. Zlatan Ibrahimovic kanske slutar med Hamrén och i kvalet mot VM 2018 väntar bland annat Nederländerna och Frankrike.

  Det finns ingen given ersättare, men flera dugliga kandidater. De namn som framför allt nämns är Henrik Larsson, Håkan Ericson, Jörgen Lennartsson, Hans Backe, Pelle Olsson och Stuart Baxter.

  Jag tror att Jörgen Lennartsson är huvudspåret för närvarande. IFK Göteborgs tränare har den erfarenhet som krävs då han tidigare varit förbundskapten för U21-landslaget och huvudtränare för bland annat Stabaek och Elfsborg.

  Henrik Larsson är också en av de hetaste kandidaterna. Henke har meriter på planen som få andra svenska spelare och har också visat vad han kan som tränare i Falkenberg och Helsingborg. Jag skulle inte ha något emot Larsson som huvudansvarig med exempelvis Jonas Thern eller Johan Mjällby vid sin sida.

  Men min personliga favorit är ändå Håkan Ericson. ”Lill-Åby” tog U21-landslaget till ett sensationellt EM-guld i somras och det är spelarna från det laget som ska bilda stomme i A-landslaget de kommande åren. Håkan Ericson känner John Guidetti, Oscar Hiljemark och de andra från U21-gänget utan och innan och har deras fulla förtroende. Hans sätt att få alla att dra åt samma håll och ge allt för laget gav honom också utmärkelsen som Årets ledare för en vecka sedan på Idrottsgalan.

  Ett betyg som är gott nog.

  Annons
  Annons
  X

  Erik Hamrén.

  Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X