Annons
X
Annons
X

Hämndporr ett nytt ord 2013

Från och med 2013 finns det ett ord för att skaka rumpan i takt till musik – twerka. Att twerka är att skaka sin stjärt tills skinkorna tycks upphäva gravitationen. Andra nyord för i år är hämndporr, otrohetskontroll, hästlasagne och snippgympa.

Miley Cyrus.

Miley Cyrus. Foto: CHRIS PIZZELLO

Svenska språket har utökats med 40 nya ord på årets nyordslista. Det är bland annat engelska uttryck som blivit försvenskade, exempelvis embrejsa, från engelskans embrace, som betyder omfamna. Selfie är ett annat ord som präglat 2013, vilket innebär ett självporträtt på sociala medier.

Lars Melin, docent i svenska vid Stockholms universitet, tror inte att svenska språket är hotat utan menar att nyorden är väldigt ”blågula”.

– Jag tycker att orden är så blågula att man skäms, även om vissa inspirerats från engelskan. Vi har lånat ord sedan 1945. Inlånade ord kan ibland väcka debatt och vissa uppskattar det inte lika mycket. Men vi använder ord som downloda och likande utan att vi ens tänker på det.

Annons
X

5:2-diet är ett av årets nya ord, och kanske ett av de mest omdiskuterade. Flera löpsedlar har toppats av 5:2-dieten, som är en diet med kraftigt begränsat kaloriintag under två dagar per vecka och normalt ätande under veckans fem andra dagar. Ordet spreds via en rad SvD-artiklar om korttidsfastan.

Andra ord som återfinns i SvD-texter är enveckasförsvar, som innebär att ett försvar bara har förmåga att göra motstånd i en vecka och som under året satt prägel på försvarsdebatten. Ordet myntades i en SvD-intervju med ÖB Sverker Göranson för ett år sedan.

Hikikomori, en ung person som isolerar sig i föräldrahemmet, och läxrut är också ord från SvD.

Ord som har ersatts av ett annat är exempelvis knipövningar, som i år kallats för snippgympa. Istället för att vara ambitiös är man efter 2013 satsig. Satsig kommer från ordet satsa, enligt nyordslistan.

– En trend som syns i nya ord är de såkallade e-orden. På årets lista finns e-cigarett och e-sport. Det är väldigt tidstypiska ord som uppkommer i det digitala samhället. Jag är säker på att vi kommer se allt fler ord av den här typen, säger Lars Melin.

Flera händelser under året har gjort att nya begrepp har skapats. Hästlasagne är ett exempel. Ordet uppkom i samband med skandalen kring att vissa av Findus färdiga lasagneportioner har innehållit en hög halt av hästkött. När svenska höjdhopperskan Emma Green Tregaro målade naglarna i regnbågens färger när hon tävlade i VM, som ett inlägg i debatten om Rysslands antihomo-lagar, skapades ordet nagelprotest.

– Jag tycker att språkrådet har listat ord som passar in i samtiden. Mobilmissbruk och klicktivism är sådana ord. Klicktivism betyder att man skriver under upprop på webbplatser. Det är ett av de mest kreativa orden, tillsammans med funktionell dumhet, som är lite småroligt, säger Lars Melin.

Han är inte alltför optimistisk när det kommer till nyordens livslängd.

– Jag tror faktiskt att de flesta orden kommer att dö ut. Det är hyperaktuella ord som glöms bort. Statistiken visar att mycket av det nya sveps bort med nästa ordvåg. Det är så språket fungerar. Carpa och embrejsa har nog störst chans att leva kvar.

Carpa betyder att njuta för stunden, efter latinets carpe diem, som betyder fånga dagen.

Lars Melin är just nu aktuell med boken ”Money talks” där han skriver om flera nyord inom näringslivet.

Annons
Annons
X

Miley Cyrus.

Foto: CHRIS PIZZELLO Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X