Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Hämndkänslor kan vändas mot muslimer

Oron gnager bland Frankrikes fem miljoner muslimer efter dramat kring den muslimske seriemördaren Mohammed Merah och hans våldsamma död. Kommer tragedin att brännmärka landets muslimer som redan lever under spända förhållanden? Det är möjligt.

Frankrike har den största muslimska befolkningsgruppen i Europa, med många invånare från forna franska kolonier i Nordafrika. Men integrationen går knackigt, och ofta förekommer bråk och konflikter i städer med stora muslimska invandrargrupper som Marseille, Lyon och Paris. Många i Frankrike upplever också att radikal islamism blir ett allt större problem i samhället.

Nu befaras att massmördardramat i Toulouse ska öka spänningarna och ytterligare försvåra integrationen. Hat och hämndkänslor kan vändas mot muslimerna då Mohammed Merah var muslim, hade kopplingar till al-Qaida och iskallt dödade sju människor för att protestera mot Frankrikes krigföring mot talibanerna i Afghanistan. Det är möjligt att de interreligiösa konflikterna ökar den närmaste tiden, och att muslimfientliga stämningar får näring av Toulousetragedin. Men många lär också vinnlägga sig om att göra skillnad på islam och vansinnet som Merah besatt.

Fast i bakgrunden finns en växande debatt om immigration och främlingsfientlighet som tycks slå allt hårdare mot Frankrikes muslimer. Här ingår slöjförbudet i skolorna, det kontroversiella förbudet mot burka och niqab på offentlig plats i Frankrike, nerklottrade moskéer, skändade muslimska kyrkogårdar och en laddad diskussion om Frankrikes ”nationella identitet”. Landets muslimer känner sig alltmer ratade och brännmärkta, vilket riskerar att spela extremister i händerna.

Annons
X

Den pågående valkampanjen är också starkt färgad av immigrationsfientliga stämningar, pådriven av högerextrema Nationella frontens ledare Marine Le Pen. Men även president Nicolas Sarkozy anklagas nu för att ha gått för långt i sina immigrationskritiska uttalanden i kampen om väljare. Han har nyligen dömt ut halalslakt, sagt att immigrationen måste halveras och att separata simlektioner för muslimska pojkar och flickor ska förbjudas. Vissa menar att denna retorik lett till en atmosfär av intolerans som kan ha bidragit till dådet i Toulouse.

Det är svårt att avgöra vilken effekt politiska uttalanden och beslut har haft på en instabil person som Mohammed Merah. Men ett av hans motiv till dåden var att han ville hämnas för lagen som förbjuder heltäckande slöja i Frankrike. Det för tankarna till Azzedine Gaci, ledare för moskén i Lyon, som jag intervjuade inför beslutet om burkaförbudet 2010. Han varnade för att burkaförbudet skulle stigmatisera och radikalisera landets muslimer.

– Vi kommer förstås att lyda lagen. Men det sårar oss inuti, och en dag kommer ilskan ut. En förödmjukad person blir en radikaliserad person. Därför är burkaförbudet farligt och oansvarigt, sade Azzedine Gaci då.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Fler artiklar om morden i Toulouse:

  300 skott avlossades svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X