Hamnade i kläm mellan Kuba och Sovjet

Under strecket
Publicerad
Annons

Grenadas Maurice Bishop och Bernard Coard var båda unga vänsterintellektuella med till exempel Julius Nyerere i Tanzania som förebild.
Sedan den korrupte regeringschefen Eric Gairy störtats av marxistiska New Jewel-rörelsen 1979 blev Maurice Bishop premiärminister fram till oktober 1983.
Kuba och Sovjet kallades in för att hjälpa till, infrastrukturen skulle ”rustas upp” med hjälp av odugliga östtyska telefoner och sovjetiska bilar. USA:s vänsterintellektuella vallfärdade för att studera ett socialistiskt paradis i vardande under Karibiens sol.
Men Kuba och Sovjet blev rivaler på ön - Sovjets ambassad tyckte det gick för långsamt med kommunismen och stöttade en hårdare partilinje, vars man blev Bernard Coard.
1983 krävde Coard att Bishop skulle skriva under en överenskommelse om att makten skulle delas lika mellan de båda. Bishop vägrade och sattes i husarrest.
Men Bishop hämtades den 19 oktober till St Georges av 10 000 anhängare och släpptes in i fortet där anhängarna kunde beväpnas. Coard svarade
med att tre pansarvagnar kördes in i fortet - Bishop och sex andra ställdes upp mot en vägg och sköts samma dag.
Men Coards period vid makten blev kort. Någon vecka efter kuppen var han, kubanerna och ryssarna borta.
Borta var också tron på den sorts samhälle som Sovjet ville introducera, och borta var också Sovjets hangarfartyg i Karibien.
USA:s intervention hade dock inte gått helt utan fummel - ännu berättas att när den amerikanske befälhavaren inte fick radiokontakt med USA ringde han med sitt kreditkort från en telefonkiosk på torget i St George”s.

Nils-Erik Ekstrand

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons