Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Mikael Holmström: Hammarskjölds död behöver utredas igen

Bilder av FN:s döde generalsekreterare Dag Hammarskjöld
styrker misstankar om att han kan ha mördats.

[object Object]
Den döde Dag Hammarskjöld efter flygplanskraschen i Ndola, 18 september 1961. Foto: AFTONBLADET/IBL BILDBYRÅ

I 51 år har fotografier av FN:s illa tilltygade generalsekreterare Dag Hammarskjöld hållits inlåsta. Att bilderna existerat framgick i SvD redan den
18 september förra året. Då var det på dagen var det femtio år sedan Hammarskjöld förolyckades.

**
Över åtta sidor redovisade SvD hans** sista resa och de många mystiska omständigheterna kring haveriet med FN:s DC 6:a, flugen av en rutinerad svensk besättning.

Flygkraschen vid Ndola i Nordrhodesia (nuvarande Zambia) krävde 16 liv, varav nio svenskar. Många påträffades brända eller förkolnade, men Hammarskjöld hade mirakulöst nog klarat sig utan yttre skador. Detta enligt den officiella versionen.

Annons
X

Men när Dag Hammarskjölds brorson Knut Hammarskjöld på bårhuset i Ndola identifierat sin döde farbror så hände något märkligt. En ung polisman räckte honom diskret ett kuvert med orden: ”det här kommer nog att intressera er”. Kuvertet innehöll foton.

– Bilderna var tagna av Dag liggande på en bår. Det var blod, massor av blod. Det var på pannan och över vänster öga. Jag är ingen medicinare, men han hade en väldig skada på vänster sida invid ögat, sade Knut Hammarskjöld.

Han ville då inte visa bilderna, eftersom de inte lämpade sig för publicering. Igår publicerade Aftonbladet ett av fotona, vilket nu även SvD gör.

Denna (och tre andra bilder) är uppenbarligen kopior som är identiska med dem som Knut Hammarskjöld fick sig tillstuckna 1961. Fotona förefaller styrka rykten som uppstod efter kraschen.

Ett av dem var att eftersökningen av planet, som inte hittades förrän efter 15 timmar fördröjdes för att minska chanserna att någon var vid liv. Hammarskjöld ska ha mördats på marken av legosoldater som satt ett spelkort vid halsen, enligt ryktena.

Bilderna från kraschplatsen visar något som ser ut att vara ett spelkort, instucket under Hammarskjölds slips på halsens vänstra sida. Uppgifterna från FN:s säkerhetschef
Bjørn Egge som i SvD berättat om ett hål i Hammarskjölds panna förefaller också styrkas av bilderna.

Frågan inställer sig: Hur länge till kan svenska regeringen fortsätta hävda att det inte behövs någon ny utredning av Hammarskjölds död?

LÄS MER:
Dag Hammarskjölds sista resa

LÄS MER:
Bildt: Vi kommer att få leva med frågetecknen

Annons
Annons
X

Den döde Dag Hammarskjöld efter flygplanskraschen i Ndola, 18 september 1961.

Foto: AFTONBLADET/IBL BILDBYRÅ Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X