Annons
X
Annons
X

Hammarskjöld på tusenlappen

Riksbankens presskonferens kring hur de nya sedlarna ska se ut och vilka motiv de ska ha pågår just nu. Helt nya teman för Sveriges mynt och sedlar presenteras. Dessutom införs en 2-krona och en 200-kronorssedel. Sex nya personer har presenterats som motiv på sedlarna.

Av TT
[object Object]
Dag Hammarskjöld pryder den nya 1000-kronorssedeln, som även kommer bära natur- och miljömotiv från Lappland. Foto: SCANPIX

Två teman finns på sedlarna: Människor som gjort stora kulturella insatser, samt natur och miljö. De ska ha varit verksamma på 1900-talet.

Följande personer ska vara motiv på sedlarna:

1000-lappen: Dag Hammarskjöld.

Annons
X

500-lappen: Birgit Nilsson. Naturmotivet på sedeln hämtas från hennes uppväxtmiljö i Skåne.

200-lappen: Ingmar Bergman. Naturmotivet hämtas från Gotland.

100-lappen: Greta Garbo. Naturmotivet på denna sedel hämtas från Stockholm.

50-lappen: Evert Taube. Naturmotivet hämtas från Bohuslän.

20-lappen: Astrid Lindgren. Naturmotivet hämtas från Småland.

Selma Lagerlöf försvinner alltså ur svenska plånböcker inom några år. Författaren prydde 20-kronorssedeln och fick svenskarna att prata om valören som ”en selma”.

Kriterierna för de nya ansiktena har varit viktiga kulturella insatser under 1900-talet. En jämn fördelning mellan kvinnor och män har också varit målet. Tidigast 2014—2015 kommer de nya mynten och sedlarna att finnas ute i handeln.

Den viktigaste anledningen till att Riksbanken inför nya sedlar är att skydda mot förfalskningar. När skyddet ändå skulle stärkas kunde hela sedlarna moderniseras med nya motiv, resonerade Riksbanken.

Arbetet med att ta fram den nya sedelserien påbörjades 2008.

– Vi har denna gång försökt att skapa ett helhetsgrepp om sedlarna och ett helhetsgrepp om mynten, sade Johan Gernandt, riksbanksfullmäktiges ordförande.

– Våra sedlar behöver på sikt ett bättre skydd mot förfalskningar. Det är ett litet problem i dag och så vill vi att det förblir. Där för uppgraderar vi säkerheten på sikt. Att byta säkerhetsdetaljer innebär större ingrepp i sedlarna, sade Christina Wejshammar, chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

Ett färgskiftande tryck i de kommande sedlarna kommer att ersätta dagens ”metallband” som säkerhetsdetalj.

Riksbanken vill också få till en effektivare kontanthantering med mindre och lättare mynt, vilket kommer minska antalet transporter och därmed vara skonsamt för miljön. Inga mynt ska i fortsättningen vara silverfärgade, då de innehåller nickel och inte är miljövänliga. Materialen i mynten blir kopparpläterat stål och den legering som används i dagens tiokronor. Ett enigt fullmäktige står bakom beslutet.

– Vi behåller dagens färger på sedlarna. 200-kronorssedeln blir grön, sade Christina Wejshammar, chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

Sedlarna kommer att bli något längre framöver. I övrigt är måtten de samma. Den kommande 200-kronorssedel blir lika stor som dagens 100-kronorssedel.

– Det som återstår är att formge sedlarna och mynten. Det är en utmaning, sade Peter Egardt, fullmäktigeledamot och ordförande i riksbanksfullmäktiges beredningsgrupp för utformning av sedlar och mynt.

Mynten kommer även i framtiden ha Sveriges statschef som tema.

Inför lanseringen var Astrid Lindgren en lågoddsare bland spelbolagen som motiv på just 200-kronorssedeln, 3,75 gånger pengarna. Allmänheten har fått lämna förslag - och det har kommit in 600 förslag.

Texten uppdateras fortlöpande.

Vad vet du om våra nuvarande sedlar? quiz.svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X

Dag Hammarskjöld pryder den nya 1000-kronorssedeln, som även kommer bära natur- och miljömotiv från Lappland.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 6

Birgit Nilsson pryder den nya 500-kronorssedeln, som även kommer bära natur- och miljömotiv från Skåne.

Bild 2 av 6

Ingmar Bergman pryder den nya 200-kronorssedeln, som även kommer att bära miljö- och naturmotiv från Gotland.

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 3 av 6

Greta Garbo.

Foto: AP Bild 4 av 6

Evert Taube pryder den nya 50-kronorssedeln, som även kommer bära natur- och miljömotiv från Bohuslän.

Foto: RAGNHILD HAARSTAD Bild 5 av 6

Astrid Lindgren pryder den nya 20-kronorssedeln, som även kommer bära natur- och miljömotiv från Småland.

Foto: JAN COLLSIÖÖ Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X