Annons

Hammaréns ordflöde blir svårbegriplig poesi

Under strecket
Publicerad

Stefan Hammarén
På solfläckens barnhem
118 s. h:ström - Text & Kultur CA 150 :-

I drömmen har jag mött personer som obekymrat talat flytande svenska så förvrängt att jag trott mig ha drabbats av hjärnblödning och medföljande afasi. Jag har kunnat urskilja enskilda delar och välbekanta morfem, men bara om jag fokuserat ett ord i taget utan att uppfatta resten. I det tillståndet är språket helt främmande - självfallet en paniksituation. Det som i grunden är min människa faller ur mig och jag irrar i avgrundens katakomber som en demon under upplösning, innan dagen bryter in genom sovrumsfönstret och på nytt materialiserar mig. Förstenar mig i svenska ord.
Det närmaste man kan komma denna upplevelse i vaket tillstånd är att läsa Stefan Hammaréns diktdebut På solfläckens barnhem. Med romanerna ”Med en burk soppa” från 2002 och ”Konservöppnare bok” från ifjol, intog finlandssvensken rollen som den nye särlingen i vår samtidsprosa. Där flödar en extremt svårtydd, substantiverad och bakvänd kaskad av attacker
på litteraturen, sexualiteten och döden - allt parat med alkemisk symbolik, vitsig analfixering, och oresonlig sadomasochism. Det hela för tanken till ett nationsspex komponerat av en nybakad, speedad a-student från den mörka klosterskola där William S Burroughs om natten kliver ur sitt porträtt. Där Nikanor Teratologen extraknäcker som fruktad pastor och gymnastikdirektör.

Annons
Annons
Annons