Annons
X
Annons
X

Hammarby vill lämna Hovet

Hammarby Hockey överväger att lämna Hovet. Föreningen undersöker tre alternativa platser, där Bajen kan samla hockeyverksamheten.

AIK gjorde slag i saken redan inför den här säsongen. Klubben lämnade Hovet och har nu sin hockeyverksamhet förlagd till Ritorp i Solna. Bara matcherna spelas på Hovet.

Nu vill Bajen gå samma väg: för en klubb som Hammarby blir det helt enkelt för dyrt att ha verksamheten på Hovet och i Globen.
– Vi tjänar inte en krona där. Däremot drar vi ihop pengar till andra, säger Hammarbyhockeyns ordförande Stefan Öström.
– Som det är i dag skulle vi tjäna mer på att spela ute i Järfälla eller var som helst.

När Bajen mötte AIK i norra allsvenskan i går kväll tänkte Hammarbyledningen på mer än bara matchen.
Det handlade också om hur Bajen skall kunna börja tjäna pengar på ishockeyn.
Just nu utreder klubben tre möjliga platser för verksamheten: Brännkyrka och Kärrtorp, båda söder om Söder, och Hammarby Sjöstad, det nybyggda området öster om Hovet men beläget i själva stadsdelen Södermalm.
– Vi vill vara kvar i ”Bajen-land”, säger Stefan Öström.
– Fas två är att hitta en finansiär och en partner.
Stefan Öström utesluter inte en snabb flytt från Hovet om bitarna faller på plats:
– Vi kan tänka oss att flytta redan till nästa säsong, och ta någon tillfällig lösning om vi vet att vi har något permanent i perspektivet, säger Öström.

Annons
X

Det är de bistra ekonomiska villkoren för Hammarby, men även för Djurgården, som fått Hammarbybasarna att se sig om efter en ny arena. Arenabolaget, som äger Globen/Hovet, tar hög procent på biljettkostnaderna och klubbarna måste också betala en administrationsavgift. Intäkterna för kaffe, korv och annat som säljs på arenan går oavkortat till det bolag som har cateringrättigheterna.

Hammarby och Dif får inte ett öre till skillnad från klubbar som Färjestad, HV71 och Linköping som har egna arenor och som tar hand om alla pengar från försäljningen – miljoner varje år.
– Titta på Djurgården som har en av de högsta omsättningarna i elitserien. Ändå går klubben med förlust medan andra klubbar håvar in miljoner för att de har andra möjligheter.
– Det är helt absurt att det bolag som sköter cateringen på Hovet skall kunna köpa in billigt kaffe och se‘n sälja det till våra fans, därför att de måste dricka det i muggar från Löfbergs Lila. Vi kan inte göra motsvarande affärer.

Men Hammarby vill, förutom att få möjligheten att tjäna pengar på verksamheten, också samla sin hockey till ett ställe.
Nu finns några lag på Hovet, andra på Zinkensdamm. En arena som börjar bli för trång – Hammarbys bandy tar allt större plats på ”Zinken”.
– Vi kan inte göra som vi vill. Bandyn kan inte göra som den vill, menar Stefan Öström. Vi måste få en annan lösning.

08-13 58 78, jan.bengtsson@svd.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X