Annons

”Hämma inte intresset för arkitektur”

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med tanke på de folkliga missnöjesyttringar och opinionsbildande initiativ som förekommer så bör det skapa eftertanke och självgranskning hos delar av arkitektkåren. Det skriver fyra moderata kommunalråd i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Vi tackar Elisabet Elfström på Sveriges Arkitekter för hennes svar. Det välkommet med diskussion och debatt på arkitekturområdet. Kontentan av hennes replik är dock en relativisering av de folkliga synpunkter om hur våra offentliga miljöer ska utvecklas. Dessvärre välkomnar inte Sveriges Arkitekter det stora intresse som finns för arkitektur, utan försöker i stället hämma det.

Du som privatperson som läser detta och de tidigare inläggen i debatten ställer dig säkert frågan vems fel är det att det finns så mycket ful, tråkig, ogästvänlig arkitektur och stadsmiljöer runt om i Sverige? Varför byggs det ännu en vit eller grå låda i min närhet? Där vill vi som lokalpolitiker vara öppna med att det är många som varit involverade, både arkitekter och politiker. I många fall har arkitekter bidragit med sin expertis för att skapa ett trevligare offentligt rum. Genom årens lopp har arkitekters kompetens bidragit till mycket av det som är så uppskattat i våra kommuner. Samtidigt har många felsteg skett på grund av ett alltför okritiskt förhållningssätt från makthavare tillsammans med ett revirvaktande av vissa arkitekter och särpräglade estetiska ideal inom yrkeskåren.

Annons
Annons
Annons