Recension

Så blir du snuskigt rik i det snabbväxande AsienHamids spänstiga prosa sätter fingret på vår tid

Mohsin Hamids tredje roman använder självhjälpsböckernas uppfordrande tonfall för att beskriva en snabbväxande värld. Med sin spänstiga prosa lyckas han fånga både det stora och lilla perspektivet, skriver Eva Johansson.

Under strecket
Publicerad
Annons

En till självhjälpsbok förklädd utvecklingsroman med inspiration från sufisk kärlekslyrik och Charles Dickens. Det låter kanske som en konstig hybrid som inte borde fungera, men Mohsin Hamids tredje roman är en intelligent och angelägen berättelse med en alldeles egen ton. Den handlar om en man som går från yttersta armod till att – som titeln uttrycker saken – bli snuskigt rik, och utspelar sig i ett land som liknar Pakistan men lika gärna kunde vara nästan vilken annan explosivt växande plats på jorden som helst. Den handlar om makt och klass, om folkförflyttningar, urbanisering och miljöförstöring, om fattigdom, korruption och våld. Men också och inte minst om kärlek, den sortens omöjliga men odödliga och livslånga kärlek som trotsar tid och rum och som kan få även den mest oromantiska cynikers hjärta att klappa.

Romanen består av tolv kapitel med titlar som ”Flytta till stan”, ”Bli inte kär”, ”Knyt kontakt med en byråkrat” och ”Dansa med skulder”. Vart och ett inleds helt kort med berättarens råd till det ”du” som är romanens huvudperson, framförda med det lite överspänt klibbiga tonfall som hör självhjälpslitteraturen till. Men ni behöver inte oroa er, Mohsin Hamid leker bara med genren, låter den fungera som en sorts språngbräda. Den tillåter honom att komprimera berättelsen genom att göra nedslag i avgörande men avgränsade skeenden i duets liv, från barndomen till dödsbädden, och den hjälper honom också att stärka läsarens identifikation med romanens inte alltid sympatiske hjälte. Du-formen kan vara svår att hantera, blir lätt lite pretentiös och ansträngd, men i bästa fall, som här, skapar den en direkthet i tilltalet och en intimare dialog mellan författare och läsare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons