Annons

Hamas tunnlar i centrum av konflikten

Attacktunnlarna som blev allmänt kända i juni har blivit ett av Gazakrigets främsta stridsområden. Och Israel är resolut i sin uppfattning att operationen för att förstöra samtliga tunnlar ska fortsätta - vapenvila eller ej.

Under strecket
Publicerad

En israelisk soldat visar en av tunnlarna för journalister den 25 juli 2014.

Foto: JACK GUEZ Bild 1 av 1

En israelisk soldat visar en av tunnlarna för journalister den 25 juli 2014.

Foto: JACK GUEZ Bild 1 av 1
En israelisk soldat visar en av tunnlarna för journalister den 25 juli 2014.
En israelisk soldat visar en av tunnlarna för journalister den 25 juli 2014. Foto: JACK GUEZ

Det var i mars som en talesman för Hamas tillkännagav att tunnlar var en ny strategi i kampen mot ockupationen. Tunnelsystemen har en särskild skrämseleffekt på israelerna eftersom det var en tunnel som användes när soldaten Gilad Shalit togs tillfånga och sedan hölls i fem år.

**Enligt New York Times har **Israel förberett en offensiv mot tunnlarna i ett år. Och den israeliska militären jobbar nu dygnet runt för att förstöra tunnlarna som används för att föra in krigare från Gaza till Israel. Under torsdagen uppgav premiärminister Benjamin Netanyahu att majoriteten av de 32 tunnlar som hittills upptäckts nu är demolerade.

– Vi kommer att avsluta det här arbetet, med eller utan eldupphör, sade han enligt nyhetsbyrån AP.

Annons
Annons

Vi kommer att avsluta det här arbetet, med eller utan eldupphör
Benjamin Netanyahu

I samband med fredagens vapenvila, som enbart varade två timmar, hette det i ett israeliskt uttalande att ”Under den här tiden kommer marktrupperna att fortsätta operera”.

Det har sedan tidigare varit känt att det finns ett tusental tunnlar mellan Gaza och Egypten. De har använts bland annat för att föra in byggmaterial med argumentet att Gazaborna behöver cement för att bygga upp husen.

– Förvisso är det sant att det behövs, men i efterhand kan man se att mycket av byggmaterialet också har gått till de nya tunnlarna, som är förstärkta med betong hela vägen, säger Per Jönsson, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.

**Det var i juni inför den **israeliska markinvasionen i Gaza som militären också offentliggjorde de Hamas-byggda tunnlarna mellan Gaza och Israel. Det efter att Hamas-soldater hade dykt upp i närheten av en kibbutz i Israel och skjutit vilt omkring sig.

Sedan dess har båda sidor visat upp filmer som uppges föreställa tunnlarna. Bland annat publicerar brittiska The Guardian ett klipp som först uppges visa hur Hamas-soldater tar sig ur tunnlarna för att skjuta mot israeler, och sedan ett klipp där israeliska soldater visar hur Hamas uppges använda tunnlarna för att skjuta granater.

Den israeliska militären har också bjudit in journalister att besöka tunnlarna.

Enligt Per Jönsson finns det med stor sannolikhet ytterligare tunnlar som Israel ännu inte har upptäckt.

– Det lär finnas ett väldigt stort system under Gaza City, säger han.

Just det faktumet kan innebära ett huvudbry för den israeliska krigsmakten. Ska tunnlarna som troligtvis finns under staden förstöras kommer det enligt Per Jönsson inte kunna ske utan stor förödelse.

– Det skulle vara hundratals gånger värre än det vi har sett hittills.

– Att man skulle spränga bort en hel stad för att få bort tunnlarna, det låter otänkbart. Jag tror inte israelerna har bestämt sig än för om de vågar gå hela vägen, säger han.

En del analytiker hoppas att Israel så snart som möjligt ska lyckas förstöra alla kända tunnlar eftersom det kan ge Netanyahu-regeringen ett skäl att förhandla om en verklig vapenvila som godtas av hemmaopinionen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons