Hamas hotar israeliska toppolitiker

Under strecket
Publicerad
Annons

Jerusalem Hamas svor på lördagen att hämnas sin militäre befälhavare i Gaza genom att ge sig på israeliska toppolitiker. Samtidigt inleddes på Västbanken diskussionerna om en palestinsk premiärminister.
Hamas militäre ledare i Gazaremsan, Ibrahim al-Maqadma, dödades tidigt i går morse när hans bil attackerades av flera raketer från israeliska helikoptrar.
al-Maqadma beskrivs i israeliska medier som en militär och politisk ledare i den yttersta Hamastoppen. Tidigare har Israel vid sina ”riktade mord” mest tagit sikte på vad som beskrivs som terrorledare, alltså mer renodlat militära befälhavare.
Hamas militära gren manade i ett skriftligt meddelande efter helikopterattacken sina styrkor att svara med samma mynt och slå till mot Israels politiska ledare.

Helikopterattacken oroade även palestinska politiker, som på lördagen inledde överläggningar i Ramallah norr om Jerusalem i syfte att välja en premiärminister som ska dela makten med president Yasser Arafat.
Arafat har utsett PLO:s andreman Mahmud Abbas
till premiärminister, men om denne tackar ja beror på vilka befogenheter han får. Omröstningar om premiärministerns maktbefogenheter, och Abbas som kandidat, ska hållas under de närmaste dagarna.
Henrik Samuelsson/TT

Annons
Annons
Annons