Annons
X
Annons
X

Hamas är problemet – inte Israel

[object Object]
Israeliska militära experter bär iväg resterna av en raket som skjutits från Gaza den 11 juli i år. Raketen träffades av en israelisk anti-missil, men landade trots det på en synagoga i Tel Aviv. Foto: ODED BALILTY/AP

REPLIK | GAZA

Konflikten i Mellanöstern är komplex men i fråga om Hamas är den ganska enkel.
Ulf Öfverberg

”Om ni tror på det kan ni tro på vad som helst”. Hertigen av Wellingtons ord beskriver träffande de påståenden som det famösa och antisemitiskt belastade projektet Ship to Gazas talespersoner framför på Brännpunkt (11/7).

I artikeln påstås att det är oförenligt med internationell rätt att: ”ockupera ett område och belägra dess befolkning…” Det kanske kommer som en nyhet för Dror Feiler och Ann Ighe men Israel ockuperar inte Gaza. Israel belägrar ej heller dess befolkning. Däremot försvarar sig Israel mot Hamas raketbeskjutningar av civila mål och människor i Israel. Det kanske också är en insikt svår att bearbeta för Feiler/Ighe, men den tiden är förbi när man kan skjuta judar ostraffat.

Annons
X

Det pågår ingen blockad mot Gazaremsan. Kerem Shalom-övergången är, med periodvisa undantag, öppen för lastbilar med förnödenheter; mat, mediciner och medicinsk utrustning, bränsle och djurfoder. Utländska invånare, patienter som behöver medicinsk vård och andra med humanitära behov kan korsa mellan Israel och Gaza genom Erez-övergången. Förra veckan landade granater nära Kerem Shalom-övergången och en terrortunnel upptäcktes i närheten. Israel behöll övergången öppen och 180 lastbilar med varor körde in till Gazaremsan den dagen.

Konflikten i Mellanöstern är komplex men i fråga om Hamas är den ganska enkel. Hamas idépolitiska rötter är en naziinspirerad islamism. De strävar följdriktigt efter en etnisk och religiös rensning av regionen. Kvinnor ska hållas under en pedantisk kontroll och homosexuella jagas. Judarna ska utrotas och sedan alla andra som inte delar Hamas utopi. Fundamentalismen är ledstjärnan och våldet metoden.

Nu ingår Hamas i den palestinska enhetsregeringen. Så här långt, flera veckor efter dess bildande, har vi ännu inte sett något som tyder på en ”normalisering” av Hamas. Tvärtom. Hamas ligger med stor sannolikhet bakom kidnappningen och morden på de tre judiska tonåringarna härom veckan. De väljer att eskalera våldet genom att intensifiera raketbeskjutningen mot Israel, säger de att de ska återuppta självmordsbombningar mot den israeliska civilbefolkningen och hotar med att inleda raketbeskjutning av den internationella flygplatsen Ben Gurion, i Israel. 

Och låt oss inte missta oss! Hamas politik gentemot Israel har inte det minsta att göra med de israeliska bosättningarna på ockuperad mark. Hamas inställning till Israel är oförändrad även om Israels regering omedelbart stoppar alla bosättningar. Bosättningarna är lätta att kritisera eftersom de är fel, men Hamas vill förgöra Israel även om de inte bygger fler bosättningar på Västbanken.

Israel utrymde Gazaremsan i augusti 2005. Sedan dess har det inte funnits några israeler där, varken civila eller militära. Trots detta har Hamas fortsatt terrorattackerna mot civila israeler. Sedan Israel drog sig tillbaka 2005, har cirka 9 000 raketer och 5 000 granater avfyrats mot Israel från Gazaremsan.

**Istället för att **investera i utbildning, infrastruktur eller för den delen skyddsrum investerar Hamas enorma resurser på vapen och raketer som har lång räckvidd och på att smuggla in vapen och krigsmateriel till Gazaremsan.

Vad människorna i Gaza behöver är en demokratisk regim – en regim som inte är en terrororganisation. Det är Hamas som är problemet – inte Israels självförsvar.

ULF ÖFVERBERG

ordförande Samfundet Sverige-Israel Stockholm

Annons
Annons
X

Israeliska militära experter bär iväg resterna av en raket som skjutits från Gaza den 11 juli i år. Raketen träffades av en israelisk anti-missil, men landade trots det på en synagoga i Tel Aviv.

Foto: ODED BALILTY/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X