Annons

Halvtorra viner får igång snacket

SIPPVINER. Jag brukar ofta skriva om kombinationen vin och mat. Men ibland kanske man ­bara vill dricka vin, utan att äta. Det finns mer eller mindre bra viner för detta också.

Under strecket
Publicerad
Foto: KARIN GRIP

Det finns vin som är godast till grillat kött och vin som är godast till pocherad fisk med syrlig sås. Andra viner passar bäst till het mat och när det är dags för dessert tarvas andra droppar. Och så finns det sippviner – som är goda i sig själva.

Regeln är att välja viner som inte har för mycket av något. När man kombinerar mat och vin så har man ju möjlighet att justera, addera och minska smaken i vinet genom maten. Men när man bara ska dricka vin gäller det att vinet har denna balans i sig själv. Vinet ska vara lagom fruktigt och ha lagom syra och strävhet – helt enkelt vara lagom.

Ta ett alltför friskt vin som exempel. Kanske jättegott till maten, men utan dämpande effekter i maten kan det till och med upplevas som surt. Alltför mastiga och sträva viner är inte heller att rekommendera. Även om de är jättegoda till mat kanske det blir lite för mycket av det goda om man bara ska sippa på vinet. Titta gärna på de små smakklockorna som finns på Systembolaget, och undvik de viner som har alltför mycket av något.

Annons

Säkert tänker en del av er här på halvtorra viner. De brukar ju kallas för pratvin, bersåvin eller i värsta fall för tantvin. Länge har dessa viner smutskastats i lite finare vinsammanhang – det har ansetts lite ofint att gilla halvtorra viner. Galet tycker jag: Många av dessa viner är fantastiska.

Visst finns det också mycket skräp i denna vinkategori. Hoppa över flaskorna med färgglada neonetiketter och coola namn och de som ser ut som katter och snögubbar. Satsa på kvalitet istället. Viner som inte bara är söta, utan som har den perfekta balansen mellan det söta och syrliga i vinet.

Dessa viner passar alldeles utmärkt i schlagersoffan och kräver inga ätbara tillbehör. Personligen sippar jag gärna på Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 99:-, 2008, Rheingau, Tyskland, 5810. Är du ute efter en box är Tre apor, 149:-, Tyskland, 5921, inte dum.

När det gäller vita torra viner finns mycket att välja på. Se bara upp för alltför syrliga och alltför fatlagrade viner. Skulle vinet trots allt vara lite för syrligt går det lätt att fixa. Ta fram lite salta nötter, chips eller något annat salt snacks så är problemet ur världen.

När det gäller röda viner är strävheten den största faran. Alltför sträva viner är sällan goda i sig själv. Ett litet generalknep, även om det är lätt förenklat, är att kolla efter viner under Systembolagets rubrik Fruktiga & Smakrika. Här är chansen större att hitta sippvänliga viner än under rubrikerna Strama & Nyanserade och Kryddiga & Mustiga. Testa gärna Café Culture Pinotage, 89:-, 2009, Western Cape, Sydafrika, 2369. Ett gott vin framför tv:n.

7 goda viner

Tement

179:-, 2008, Südsteiermark, Österrike, 98549, Vita Friska & Fruktiga, Torra
Gillar du sauvignon blanc och vill testa något annorlunda? Här ett vin från södra Österrike alldeles på gränsen mot Slovenien.

Hunter’s

99:-, 2009, Marlborough, Nya Zeeland, 6202, Vita Friska & Fruktiga, Torra
Typisk sauvignon blanc från Nya Zeeland med sötmogen fruktighet, aromatisk svartvinbärsbladston och limeig syrlighet.

Stoneleigh Chardonnay

102:-, 2008, Nya Zeeland, 6427, Vita Fylliga & Smakrika, Torra
Smakrikt vitt vin med mogen äppelton, rostade fat och frisk syrlighet. Perfekt till kraftigare fiskrätter eller lättare kötträtter.

Las Moras

79:-, 2008, San Juan, Argentina, 95833, Röda Fruktiga & Smakrika
Italiendruva, sangiovese, från Argentina. Mörk solmogen bärig doft, körsbärig smak med fat, stram sträv- och kryddighet.

Viu Manent

89:-, 2008, Colchagua, Chile, 96239, Röda Fruktiga & Smakrika
Smakrikt vin till smakrika kötträtter. Lätt rökig mörkbärighet blandas med kryddighet, fat och chokladtoner.

Solombra

69:-, 2009, Valles del Famatina, Argentina, 97484, Röda Fruktiga & Smakrika
Kryddig mörk bärighet, strävhet, fat, kärnbärig mogen körsbärston. Till den strama eftersmaken passar krämig mat.

Ramón Bilbao

74:-, 2007, Rioja, Spanien, 6131, Röda Kryddiga & Mustiga
Klassiskt riojig doft och smak med mörk bärighet, plommon, kryddighet och fattoner. Får gärna rundas av med gräddig mat.

Vintips

Är du med i en vinklubb har du möjlighet att få prova massor av portuguisiska viner. Portugisisk vindag på Operaterrassen i Stockholm, måndag 15 mars 17-19:00. Kontakta viniportugal@bistro. Jens Dolk

Annons
Annons
Foto: KARIN GRIP Bild 1 av 8
Bild 2 av 8
Bild 3 av 8
Bild 4 av 8
Bild 5 av 8
Bild 6 av 8
Bild 7 av 8
Bild 8 av 8
Annons
Annons
Annons
Annons