Halverad vinst för Samsung - spår fortsatt dålig tillväxt

Den sydkoreanska elektronik-jätten Samsung fick se sin nettovinst halveras under första kvartalet, jämfört med för ett år sedan. Resultatet var betydligt sämre än väntat och spädde på oron för vart hela tekniksektorn är på väg. Den sydkoreanska elektronik-jätten Samsung fick se sin nettovinst halveras under första kvartalet, jämfört med för ett år sedan. Resultatet var betydligt sämre än väntat och spädde på oron för vart hela tekniksektorn är på väg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Samsung, som är störst i världen på platta bildskärmar, pressades bland annat av en kraftig prisnedgång på skärmarna.
Samsung fick även känna av hur vinstmarginalen (rörelsevinst i förhållande till försäljning) minskade för mobiltelefonerna. Företaget är världens tredje störste mobiltillverkare efter Nokia och Motorola.
Jämfört med det dystra fjärde kvartalet lyckades Samsung visserligen få upp vinstmarginalen rejält, till 17 procent. Däremot var det en klar nedgång jämfört med den vinstmarginal på 26 procent som Samsungs mobiler nådde för ett år sedan.

Räknar man i antal sålda mobiler lyckades Samsung, till skillnad mot Sony Ericsson, överträffa förväntningarna. Företaget sålde 24,5 miljoner mobiler under första kvartalet, en uppgång med 16 procent jämfört med för ett år sedan.
Efter två goda år för mobiltillverkarna räknar Samsung med att tillväxten i år blir betydligt lägre.
Totalt kommer det, enligt Samsung, att säljas 700 miljoner mobiler i år. Samsung räknar med att växa betydligt snabbare än
marknaden och företaget hoppas sälja 100 miljoner mobiler i år.
Samsung satsar också hårt på 3G-mobiler. Enligt planerna ska bolaget börja sälja 10-15 nya 3G-mobiler i år. Som jämförelse räknar Nokia med att lansera 10 nya 3G-mobiler.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons