Varannan svensk har övervikt eller fetma

Över hälften av alla svenskar i åldrarna 16–84 är nu överviktiga eller feta. Arkivbild.
Över hälften av alla svenskar i åldrarna 16–84 är nu överviktiga eller feta. Arkivbild. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Hälsoskillnaderna mellan hög- och lågutbildade är fortsatt stora och hälften av svenskarna är överviktiga eller har fetma.

För att vända trenden måste hälsa sättas i centrum inom all politik, tycker både Folkhälsomyndighetens generaldirektör och ansvarig minister.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

– Vi har sett den här utvecklingen i flera decennier, det är ingenting som förändras. Och det kan man inte lösa genom några enkla åtgärder inom sjukvården utan hälsofrågorna måste sättas i centrum av politiken på ett annat vis, ungefär som med ekonomin eller ekologin, säger generaldirektör Johan Carlson om resultaten i myndighetens årsrapport.

Ur ett internationellt perspektiv är hälsan i Sverige god, men det finns flera varningstecken som Folkhälsomyndigheten lyfter. Exempelvis framgår att skillnaderna i hälsa mellan personer som har hög och låg utbildningsnivå fortsätter att vara stora. Det finns flera tecken på att den psykiska ohälsan ökar, speciellt bland unga och lågutbildade. Dessutom är 51 procent av den svenska befolkningen i åldrarna 16–84 överviktiga eller feta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons