Annons
X
Annons
X

Hälsoundersökningar är meningslösa

Allmänna hälsoundersökningar gör inte ett skvatt nytta, slår Statens beredning för medicinsk utvärdering fast i en rapport. Slöseri med pengar, enligt SBU-chefen Måns Rosén.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Allmänna hälsoundersökningar är ett slöseri med pengar, enligt Måns Rosén, chef för Statens beredning för medicinsk utvärdering. Foto: TOBIAS LUNDGREN/SCANPIX

SBU har granskat 14 studier där totalt 180 000 personer har ingått och funnit att hälsoundersökningarna inte haft effekt på det totala antalet dödsfall, antalet dödsfall i cancer eller antalet dödsfall i hjärt-kärlsjukdomar, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

Måns Rosén, chef för SBU, är inte överraskad över resultatet. Enligt honom är hälsoundersökningarna slöseri med resurser och pengarna som läggs på dem skulle kunna användas till något annat.

Att så många ändå väljer att göra undersökningarna, trots att de kanske inte har så stor effekt, är att det känns bra, säger han.

Annons
X

– Det är en välvilja från företag. Arbetsgivaren tycker att man gör någonting för sina medarbetare. Och medarbetare och allmänhet är generellt positiva för att man tycker att det låter bra.

Rapporten visade dock att antalet diagnoser ökade efter hälsoundersökningar.

Vid allmänna hälsokontroller utförs flera screeningtest för att bedöma den generella hälsan, utan att några särskilda symtom finns. Kontrollerna förväntas minska sjuklighet och dödlighet genom tidig upptäckt och behandling av sjukdomar och riskfaktorer.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Rapportförfattarna föreslår nu att framtida forskning ska fokusera mer på hälsokontrollers separata delar, till exempel screening för kardiovaskulära riskfaktorer, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, diabetes eller njursjukdom.

  – Där gör de ju nytta, säger Måns Rosén.

  De generella hälsoundersökningarna har framför allt varit mycket vanliga inom svensk företagshälsovård, där Previa är ett av de största företagen. Deras hälsoundersökningar är oerhört efterfrågade, säger Urban Svensson, medicinskt ledningsansvarig läkare.

  – Det är så i Sverige och svenskt arbetsliv fortfarande att både fackföreningar, enskilda medarbetare och arbetsgivare känner ett väldigt starkt behov av hälsokontroller, säger han.

  – Ofta är uppfattningen att ju fler prover ju bättre är det.

  Ofta lyfts undersökningen fram som en förmån för medarbetarna, inte minst av fackföreningar, säger Urban Svensson.

  Undersökningarna kan se ut på olika sätt, en del är mer omfattande än andra. Men ofta får patienten fylla i en enkät och en mer eller mindre omfattande blodprovstagning genomförs. Ofta görs också andra undersökningar som EKG och spirometri.

  Även priset för en undersökning varierar stort.

  – Jag har sett priser från 700, 800 till 2 000 kronor, säger Måns Rosén.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Allmänna hälsoundersökningar är ett slöseri med pengar, enligt Måns Rosén, chef för Statens beredning för medicinsk utvärdering.

  Foto: TOBIAS LUNDGREN/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X