Hälsotrenden har fått något religiöst över sig

I funktionsträning påminner övningarna om rörelser man använder  i vardagen. Från mässan ”Allt för hälsa” 2016.
I funktionsträning påminner övningarna om rörelser man använder i vardagen. Från mässan ”Allt för hälsa” 2016. Foto: Carl Bredberg

Tron på att vi genom att äta nyttigt och träna regelbundet ska få ett långt och friskt liv är kanske starkare i  dag än någonsin. Det finns forskare som menar att denna trend är något mer: att hälsa har blivit vår nya religion.

Under strecket
Publicerad
Besökare på mässan ”Allt för hälsa” tar en vilopaus.

Besökare på mässan ”Allt för hälsa” tar en vilopaus.

Foto: Carl Bredberg
Från mässan ”Allt för hälsa” 2016.

Från mässan ”Allt för hälsa” 2016.

Foto: Carl Bredberg
Annons

Sverige är ett udda land. Forskningsprojektet World values survey, som återkommande undersöker människors värderingar i olika kulturer, visar att det inte finns någon annan nation på jorden där befolkningen är så individualistisk och sekulariserad. Samtidigt är förstås även svenskar samhällsvarelser, och därmed styrda av gemensamma normer och föreställningar, inte olikt människor i religiösa samhällen.

Nu är det exempelvis ett ”nytt år” enligt vår kalender. Nya löften har uttalats. Satsning på sig själv innebär för många mål som lägre vikt och högre konditionsnivå, smalare midja och mer muskler. Träna regelbundet och ät nyttigare är ledorden i en växande hälsotrend.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons