Annons

Hälsotrenden ger ny typ av mat

Från torkad bovetecrunch och gurkmejashots till bakterieboostad tedryck. I Årsta pågår en smärre hälsorevolution där entreprenörerna har en sak gemensamt: Mat och dryck med funktion.

Under strecket
Publicerad

David Amberton på lastkajen i Årsta.

Foto: ERIK ARDELIUSBild 1 av 4

David Amberton med sin Kumbuchakultur.

Foto: ERIK ARDELIUSBild 2 av 4

Renée Voltaire

Foto: ERIK ARDELIUSBild 3 av 4

Johanna Ljunggren

Foto: FREDRIK SKOGKVISTBild 4 av 4

David Amberton på lastkajen i Årsta.

Foto: ERIK ARDELIUSBild 1 av 4

David Amberton med sin Kumbuchakultur.

Foto: ERIK ARDELIUSBild 2 av 4

Renée Voltaire

Foto: ERIK ARDELIUSBild 3 av 4

Johanna Ljunggren

Foto: FREDRIK SKOGKVISTBild 4 av 4
1/4

David Amberton på lastkajen i Årsta.

Foto: ERIK ARDELIUS
2/4

David Amberton med sin Kumbuchakultur.

Foto: ERIK ARDELIUS
3/4

Renée Voltaire

Foto: ERIK ARDELIUS
4/4

Johanna Ljunggren

Foto: FREDRIK SKOGKVIST

**Den ena började **i ett sjukhuskök i Saltsjöbaden, den andra är inte ens kock, och den tredje kan inte laga mat. Nu utgör Renée Voltaire, Svensk kombucha och Detoxlife centrum för Stockholms hälsosamma mat- och dryckesbubbla också geografiskt. De håller alla till i Årsta. Men vi backar bandet och börjar i ett kök på Brantingsgatan på Gärdet i Stockholm.

För det var där det började, i alla fall för David Amberton. När SvD besökte honom i november 2011 hade han precis skruvat på korken på den första flaskan av det fermenterade teet, kombucha.

– När jag bodde i New York drack alla kombucha. Och jag tänkte om det är en stor grej i USA så borde jag testa i Sverige.

Det har gått drygt fyra år sedan den där första flaskan och på kajplats tre i Årsta industriområde lyser en av vårens första solstrålar upp en fullastad pall med kombucha. Från att ha haft bryggeriet i lägenheten, och växt ur ett par källarlokaler på Gärdet, tipsade Renée Voltaire om lokalen i Årsta. Första gången de möttes var på en hälsomässa i Norge. Nu byter de erfarenheter och har gemensamma after work.

Annons
Annons

– Vi delar det nya sättet att tänka på mat där funktionen är viktig, säger David Amberton.

Men trots att Svensk kombucha redan har fyra år på marknaden behöver David Amberton fortfarande vara tydlig med vad han säljer. Han säger att kombucha är som kolsyrat surkålsspad, och understryker att drycken inte är för alla.

– Jag möter många som inte förstår produkten och tror att det är en läsk. Men precis som whisky och kaffe är det en dryck med en funktion, som kan ta tid att lära sig gilla.

Funktionen, bland annat att den kan verka lugnande och vara bra för magen, är inte entydigt bevisad, men drycken är enligt innehållsförteckningen full av antioxidanter, matspjälkningsenzymer, vitaminer och nyttiga bakterier.

– Vi tänker inte kolhydrattänk längre, utan vad produkten gör för din kropp.

**Renée Voltaire, **som delar många av David Ambertons tankar om mat, har också en industrigata i Årsta som adress. Hon är en av dem som har banat väg för den nya maten med funktion. När hon för tio år sedan stod och stekte vegetariska biffar på ett NK-jippo, till äldre män i hatt, var många skeptiska. När hon sedan försökte bjuda på vetegrässhots rynkade de flesta på näsan.

– Jag gjorde en quinoasallad, vegetariska biffar och zuccinipasta. Det var vågat då. Och när jag skulle bjuda på vetegrässhots var det som att jag gick över gränsen. Folk trodde att jag försökte förgifta dem, säger Renée Voltaire.

**Mycket har hänt **sedan dess. Nu vill ”alla” prata mat, menar Renée Voltaire. Även om hon alltid ligger på gränsen till vad som kan stoppas i munnen är hennes syn på mat rationell. Enligt henne handlar det kort och gott om att äta för att orka. Men också för att hålla humöret i balans.

Annons
Annons

– Sedan jag började äta vegansk mat får jag mycket mindre bryt, är mer lösningsorienterad, och framför allt mår jag mycket bättre, säger Renée Voltaire.

Hon tror inte att en vegansk kost är något för alla, men tror på att avdramatisera produkter, att få folk att våga testa alger eller att baka på hampaprotein. Men nyttig mat kostar, och kanske mest i tid. När Renée Voltaire gör bovetecrunch tar det nästan två dygn att torka dem.

– Jag tror inte att alla förstår hur fantastiskt det är att varsamt ta hand om en råvara. Att blötlägga, grodda, optimera näringen och ta bort svårsmälta enzymer. Det är hardcore och inte för alla, och det är väl därför matkassarna har gjort succé: för att vi inte hinner tänka på vad vi ska äta.

Renée hoppas att om folk inspireras till att lägga till något nytt och nyttigt, så faller något gammalt kanske bort.

– Det är med kroppen som med naturen. Där det är för surt lever inget, och enligt mig blir kroppen sur av stress, kött och alkohol. Och ingen vill väl vara en träskpadda, säger Renée Voltaire.

En annan Årstaföretagare som ser en tydlig koppling mellan maten man äter och hur människan mår, är Johanna Ljunggren, som driver Detoxlife. Efter att ha prövat, och gått bet på, nästan varje erkänd diet vill hon helst ta bort det ordet.

– För första gången kan jag stå för vad jag förmedlar, att man kan äta allt om man hittar balansen. Dricker man gurkmejashots på morgonen kan man dricka tequilashots på kvällen, säger Johanna Ljunggren.

Hon menar att dieter och trender tar bort den individuella rösten, och ens eget tyckande, att ett recept mer bör ses som inspiration än som ett måste.

– Enda sättet att bota det är att lyssna mer till sig själv. Jag är själv inte kock, men jag har odlat, googlat, försökt och gjort fel. Många av de ”misstag” jag gjort i köket har blivit favoriter på bordet. Den bästa läraren är du själv, det är bara du som vet vad du gillar, säger Johanna Ljunggren.

Hon kallar maten hon utvecklar och säljer, bland annat via cateringköket i Årsta och snart för Stockholms matmarknad på Sturehof, för råkost, eller plant food. Det är grönsaker, plantor, frukt och sjögräs. Och kan vara allt från irländsk mossa som används som vegetabiliskt gelatin till björksav i smoothies. Men även sättet att äta är betydelsefullt.

– Alla pratar om mat i dag, men vi sitter inte och äter tillsammans. I Frankrike är det ett sätt att umgås. Där handlar man, lagar och äter tillsammans. Och det är minst lika viktigt som att maten är nyttig, säger Johanna Ljunggren.

Erik Ardelius

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons