Annons

Hälsotrenden ger ny typ av mat

Från torkad bovetecrunch och gurkmejashots till bakterieboostad tedryck. I Årsta pågår en smärre hälsorevolution där entreprenörerna har en sak gemensamt: Mat och dryck med funktion.

Under strecket
Publicerad

David Amberton på lastkajen i Årsta.

Foto: ERIK ARDELIUS

David Amberton med sin Kumbuchakultur.

Foto: ERIK ARDELIUS

Renée Voltaire

Foto: ERIK ARDELIUS

Johanna Ljunggren

Foto: FREDRIK SKOGKVIST

**Den ena började **i ett sjukhuskök i Saltsjöbaden, den andra är inte ens kock, och den tredje kan inte laga mat. Nu utgör Renée Voltaire, Svensk kombucha och Detoxlife centrum för Stockholms hälsosamma mat- och dryckesbubbla också geografiskt. De håller alla till i Årsta. Men vi backar bandet och börjar i ett kök på Brantingsgatan på Gärdet i Stockholm.

För det var där det började, i alla fall för David Amberton. När SvD besökte honom i november 2011 hade han precis skruvat på korken på den första flaskan av det fermenterade teet, kombucha.

Annons
Annons
Annons