”Glutentrend hindrar läkare att ställa diagnos”

Den kroniska sjukdomen celiaki (glutenintolerans) är viktig att upptäcka. Samtidigt är den omöjlig att diagnostisera hos en person som äter glutenfritt. Därför är det ytterst viktigt att inte sluta äta gluten, innan man har kontrollerats för celiaki. Diagnosen måste ställas inom vården. Den går inte att experimentera sig fram till själv, skriver flera experter i frågan.

Under strecket
Publicerad
Foto: Claudio Bresciani/TT

En bild tagen med vanligt endoskop (vid gastroskopi) som visar en tunntarmsslemhinna som är typisk för celiaki, det vill säga avsaknad av tarmluddar och mosaikmönster.

Foto: Ervin Toth/Lunds universitet/TT
Annons

Glutenfritt lanseras som en ”hälsodiet”. Den beskrivs som en mirakelkost, som gör oss pigga, smala, skärpta och friska. Gluten utmålas ibland även som ett gift och roten till många sjukdomar och magbesvär. I argumentationen för glutenfritt som ”hälsodiet” förväxlas dock ofta glutenfritt med begrepp som LCHF och lågkolhydratkost. Men gluten består av proteiner – inte kolhydrater.

Många av de personer som säger sig må bättre på glutenfri kost mår egentligen bättre på grund av att någonting annat utesluts ur kosten samtidigt. Det finns mycket i maten som kroppen kan reagera mot. Att hitta orsaken kan vara svårt – men väsentligt – vare sig det beror på den kroniska sjukdomen celiaki eller på någonting annat.

Annons
Annons
Annons