Annons

Hälsosamma recept för andra halvan av livet

Recept: Liselotte Forslin.
Recept: Liselotte Forslin. Foto: Ulrika Ekblom

Att skaffa bättre vanor är aldrig för sent och betyder mycket för hälsa och livskvalitet, inte minst under andra halvan av livet. Maten är viktig och goda, hälsosamma recept kan vi knappast få för mycket av.

Under strecket
Publicerad

1 / 5

Svartbönsoppa med medelhavsgrönsaker

4 portioner

  • 1/2 zucchini, ca 200 g, tärnad
  • 1/2 aubergine, ca 200 g, tärnad
  • 1 paprika, urkärnad och tärnad
  • 1/2 gul lök, skalad och hackad
  • 3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk torkade blandade örtkryddor
  • 1 burk krossade tomater, ca 400 g
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 förpackning svarta bönor, ca 400 g, sköljda
  • Salt, nymald svartpeppar

Till servering

  • 4 msk riven parmesanost
  • Lite yoghurt
  • Grovt bröd, t ex olivbaguette

1. Fräs grönsaker, lök och vitlök mjuka i olja i en stor gryta tillsammans med örtkryddorna utan att de bränns.

2. Häll i tomater och buljong och låt det sjuda utan lock i ca 10 minuter. Rör om då och då.

3. Tillsätt bönorna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera med nyriven parmesanost, en klick yoghurt och gärna grovt bröd.

Annons
Annons

2 / 5

Fiskgryta med skaldjur och rotfrukter

Du kan använda musslor i burk istället för färska om du vill. Tillsätt dem i så fall precis före servering och låt bli varmt.

4 portioner

  • 300 g fryst tärnad torsk och lax
  • 300 g frysta vongolemusslor eller frysta blåmusslor i skal
  • 500 g räkor med skal, skalade

Grytan

  • 1 liten purjolök, sköljd och skivad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och skivade
  • Olivolja till stekning
  • 2 morötter, skalade och skivade
  • 1/2 fänkålsstånd, tunt skivat
  • 300 g småpotatis, tvättad och delad
  • 150 g rotselleri, tärnad 2 cm
  • 1 tsk fänkålsfrön, lätt mortlade
  • 2 msk konc skaldjurs- eller fiskfond + 6 dl vatten
  • 2 dl vitt matlagningsvin
  • 1 dl vegetabiliskt gräddalternativ eller mellangrädde
  • 250 g körsbärstomater, delade
  • Ca 3 msk maizena eller potatismjöl utrört i lite kallt vatten
  • 1 kruka dill, hackad
  • 1 tsk salt och nymald svartpeppar
  • Bröd och olivolja till servering

1. Fräs purjo och vitlök i olja på medelvärme i en stor gryta utan att det tar färg. Ta upp och lägg åt sidan.

2. Tillsätt lite mer olja och lägg i morötter, fänkål, potatis, rotselleri och fräs det snabbt med fänkålsfröna.

3. Lägg i lökblandningen, fond, vatten och vin och lägg på lock. Sjud i ca 15 minuter tills potatisen börjar bli mjuk. Häll i grädden.

4. Lägg på fisk och musslor. Lägg på locket låt sjuda i ca 3–4 minuter. Tillsätt tomaterna. Red av med maizena och låt det få ett uppkok så att det blir lite simmigt.

5. Rör i det mesta av dillen och smaka av med lite salt och generöst med peppar. Toppa med räkorna och resten av dillen. Servera med gott bröd och en god olivolja att doppa brödet i.

Annons
Annons

3 / 5

Nötpanerad kycklingfilé med kräm på aubergine och paprika

Servera med rostad eller kokt delikatesspotatis och en stor grönsallad.

4 portioner

  • 4 kycklingfiléer
  • 4 tsk fransk senap
  • 4 msk hackade nötter eller mandlar
  • 1/2 tsk salt och nymald svartpeppar

Kräm

  • 1 medelstor aubergine, delad på längden
  • 4 vitlöksklyftor med skal
  • Olivolja
  • 2 stora röda paprikor, urkärnade och klyftade
  • 4 tsk balsamvinäger
  • 1 krm salt och nymald svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg auberginen med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper. Lägg vitlöksklyftorna runt om. Ringla över lite olja och baka i mitten av ugnen ca 30 minuter tills auberginen är helt mjuk. Lägg paprikaklyftorna på plåten efter halva tiden. Ringla lite olja över paprikan och baka klart.

3. Låt svalna och skala sedan vitlöken och gröp ur auberginen. Mixa allt lite grovt i en matberedare till en kräm. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar. Låt stå i rumstemperatur medan du tillreder kycklingen.

4. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Salta och peppra kycklingfiléerna. Stryk senapen på översidan och strö på nöthacket.

5. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och stek i ugnen ca 25 minuter. Stick med en vass kniv i tjockaste delen och se om klar vätska sipprar ut.

6. Servera med potatis, aubergine- och paprikakrämen samt grönsallad.

Annons
Annons

4 / 5

Pasta med mycket grönt

4 portioner

  • 250 g penne, gärna fullkorn
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
  • Olivolja till stekning
  • 1/2 krm chiliflakes (kan uteslutas)
  • 200 g mangold (mittsträng och stjälk borttagna) eller spenat
  • 1 förpackning stora vita bönor, 380 g, sköljda och avrunna
  • 1 dl finriven parmesan
  • 1 dl blandade frön, t ex solros- och pumpafrön
  • 3/4 tsk salt och nymald svartpeppar

1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Låt rinna av men spara ca 2 dl av kokvattnet.

2. Stek vitlöken i lite olja i en stor panna utan att den tar färg. Tillsätt eventuellt chiliflakes. Vänd i mangold eller spenat och bönorna och låt det hastigt fräsa ihop.

3. Blanda i pastan, resterande kokvatten samt parmesan och vänd runt. Krydda med det mesta av saltet och peppar.

4. Stek fröna separat i olja tills de får lite färg och strö på några korn salt. Bjud fröströsslet till pastan.

Annons
Annons

5 / 5

Lime- och mandelkaka

Potatisen gör kakan extra saftig.

12 bitar

  • 100 g sötmandel
  • 1 dl solrosolja
  • 2 dl strösocker
  • 3 medelstora potatisar, 250 g, kokta, kalla och skalade
  • 3 ägg
  • 2 ekologiska lime, rivet skal och saft
  • Olja och ströbröd till formen
  • Florsocker till dekoration

1. Sätt ugnen på 175 grader. Kör mandeln i matberedare till ett fint mjöl.

2. Vispa ihop solrosolja och den mixade mandeln i en bunke. Blanda i sockret. Mosa potatisen, tillsätt den och blanda väl.

3. Vispa ihop äggen och tillsätt lite i taget medan du rör in det i smeten. Tillsätt limeskal och saft. Häll smeten i en oljad och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

4. Grädda ca 45 minuter i mitten av ugnen. Känn med sticka att kakan känns torr när du sticker i den. Låt kakan svalna. Dekorera med florsocker.

Recepten är hämtade ur ”Leva livet – hälsa, mat och välmående för andra halvan av livet” av Mai-Lis Hellénius och Tommy Cederholm, foto Bruno Ehrs och Ulrika Ekblom. Holm & Holm Books/Tukan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons