Annons

Hälsolök gror bäst på vintern

Kungen bland lökar skall ner i jorden nu när hösten kommer. Det handlar om den kinesiska stäppväxten Allium savitavum, mer känd som vitlök.

Under strecket
Publicerad

Nu är det läge att plantera vitlöken. foto: jurek holzer I slutet av augusti och under hela september är det dags att plantera vitlöken. Varje liten klyfta blir en ny lök, färdig att skörda tidigt nästa sommar (som färsk) när blasten är 20-30 cm hög och fingertjock. Finhacka bladen och kassera rötterna. Hacket förhöjer smaken på sallad, grytor, marinader, wokrätter, soppor, bröd, omeletter och allt möjligt annat. Alternativt skördas vitlöken mogen på sensommaren, när blasten gulnar och de nedersta bladen har börjat vissna.

Vitlök har odlats i tusentals år och anses följaktligen vara en av de allra äldsta kulturväxterna. Slavarna som byggde Egyptens pyramider lär ha gått i strejk när de inte fick sin dagliga vitlöksranson. Redan då uppskattades vitlöken nämligen som en supereffektiv örtmedicin, bra mot det mesta. Förkylningar, tarmbesvär, åderförkalkning, infektioner, högt blodtryck och mycket annat påstås den bekämpa. Det finns även studier som kommit fram till att vitlök har en viss cancerförebyggande effekt. Ett par klyftor om dagen bör man peta i sig, helst råa. Den besvärande biverkningen i form av mindre angenäm andedräkt, kan som bekant dämpas genom att äta klorofyllrika grönsaker, företrädesvis persilja.

Annons
Annons
Annons