Annons
X
Annons
X

Hälsokontroll av friska – dyrt och onödigt

Primärvården kan spara miljardbelopp och patienter må bättre om läkarna slutar göra onödiga kontroller och behandlingar, anser en läkargrupp som listat sju ”onödiga insatser”. I stället borde kraft läggas på att få bättre ordning på mediciner.– Det skulle spara tusentals liv varje år, säger allmänläkare Göran Sjönell.

[object Object]
En rapport av allmänläkaren Göran Sjönell slår fast att primärvården kan spara miljarder kronor om läkarna slutar göra onödiga kontroller och behandlingar. Det skulle även leda till att patienterna mår bättre. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Många påpekar att sjukvården måste lära sig att göra rätt saker. Både av ekonomiska skäl och för att spara liv och minska lidande hos många patienter.

En av dem är allmänläkaren Göran Sjönell som under slutet av 1980-talet blev frontfigur för den stora husläkarreformen när han startade landets första kvartersakut i Stockholm. I dag jobbar han på kvartersakuten i Mörby.

Bland det onödiga som görs är en del inte bara meningslöst, det är skadligt också.
Göran Sjönell

Annons
X

**Våren 2013 **tillsatte Svensk förening för allmänmedicin, SFAM, en arbetsgrupp som skulle ta fram en lista med fem onödiga insatser som allmänläkare ägnar sig åt. Göran Sjönell har lett arbetet som resulterat i ett förslag som utökats från fem till sju onödiga insatser.

– Det finns mycket tid att spara. Ungefär 15 procent av det som görs på vårdcentralerna är onödigt ur medicinsk synpunkt. I pengar motsvarar det ungefär 1,5 miljarder. Men förutom tid och pengar kan man också vinna hälsa, säger han till SvD.

–  Bland det onödiga som görs är en del inte bara meningslöst, det är skadligt också. Exempelvis kan hälsoundersökningar för friska leda till att man glider på diagnoserna och skapar oro hos patienterna, säger Göran Sjönell.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det handlar bland annat om hälsoundersökningar som görs helt utan misstanke om någon sjuklighet; att man registrerar levnadsvanor hos patienter oavsett vad de söker för, eller att man sätter in läkemedel även mot mild hypertoni - högt blodtryck.

  – Det är inte rimligt att behandla den miljon svenskar som lider av aningen förhöjt blodtryck. Man förstår att vårdgivare gärna vill ha ersättning för den sortens besök och att läkemedelsföretagen vill ha dessa livslånga behandlingar, men bevisläget är dåligt för att det gör någon nytta, säger Göran Sjönell.

  Han vet att flera av förslagen är kontroversiella, men efterlyser en diskussion inom läkarkåren för att komma framåt. Och i USA, Kanada och Storbritannien finns redan en motsvarighet som kallas ”Choosing Wisely”.

  – Men har vi fel är det ju bara att lägga fram de evidensbaserade studierna så tar vi bort den punkten från onödiga listan.

  Tanken är att ”Onödiga listan” ska antas av SFAM och att sedan andra vårdspecialiteter tar fram sina förslag så att Svenska Läkaresällskapet så småningom kan sanktionera listorna inom läkarkåren.

  Men att göra rätt saker innebär också att skaffa sig rutiner så att felbehandlingar kan undvikas. Varje år dör omkring 3 000 patienter till följd av informationsmissar om patientens läkemedel. Av samma skäl tros uppskattningsvis 500 patienter läggas in varje dag på landets olika akutsjukhus - insatser som alltså kunde ha undvikits.

  – Det är ett jätteproblem att läkare blandar ihop läkemedel utan att ha en aning om konsekvenserna för patienterna. 100 000 svenskar tar fler än tio läkemedel varje dag och här kan det gå väldigt fel om läkaren inte har all information eller om patienten slarvar med medicineringen. Därför behövs bättre läkemedelskassetter som styrs via nätet och olika IT-system för de äldre i hemmen, säger Göran Sjönell.

  Men för läkarna behövs ett journalsystem som är tillgängligt över hela landet och att man ställer krav på att de signerar läkemedelslistan varje gång de skriver ut ett nytt läkemedel eller ändrar doseringen.

  – En pilot måste signera en checklista för att få startillstånd, varför inte kräva något liknande av läkaren när det handlar om patienter över 75 år som har minst fem läkemedel, säger Göran Sjönell.

  Annons
  Annons
  X

  En rapport av allmänläkaren Göran Sjönell slår fast att primärvården kan spara miljarder kronor om läkarna slutar göra onödiga kontroller och behandlingar. Det skulle även leda till att patienterna mår bättre.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X