Hälsodrycken är en sockerbomb

Företaget Unilevers nya yoghurtdryck marknadsförs hårt som kolesterolsänkare, men innehåller mer kolhydrater än Fanta och Coca Cola. Svenska och danska näringslivsforskare är kritiska mot de höga sockerhalterna i hälsomaten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Allt fler produkter i matbutikerna gör anspråk på att innehålla hälsosamma ingredienser, men har samtidigt ohälsosamma halter av fett, socker och salt.
En så kallad shot per dag av Becel pro activ yoghurtdryck med tillsatta växtsteroler sägs i en bred reklamkampanj sänka kolesterolhalten med cirka 10 procent. Påståendet grundas på forskning kring växtsteroler och är godkänt av EU:s livsmedelsmyndighet och av det svenska livsmedelsverket.
Men samtidigt innehåller den lilla flaskan 12,5 gram socker per 100 gram och täcker alltså i ett enda litet svep en fjärdedel av en kvinnas dagsbehov av kolhydrater, dag efter dag, om man följer reklamens uppmaning.

Becels yoghurtshot innehåller dessutom relativt mycket salt, upp till 2,5 gram per 100 gram, visar innehållsförteckningen.
Överkonsumtion av salt är enligt Världshälsoorganisationen, WHO, tydligt kopplat till hjärt- och kärlsjukdomar. Och saltet i den deciliterstora
yoghurtförpackningen kan ensamt motsvara halva dagsbehovet.
Christel Larsson, fil doktor i kostvetenskap vid Umeå universitet, påpekar att konsumenten nog inte förväntar sig så mycket salt i en yoghurtprodukt.

Annons
Annons
Annons